Art
Cultura Art 13/06/2023

Els premis GAC dels galeristes premien Colita, Daniela Ortiz i Toni Giró

La galeria Artur Ramon Art guanya en la categoria de programació

2 min
Foto de família dels guardonats en els Premis GAC 2023

BarcelonaEls artistes i els galeristes formen un tàndem amb uns lligams molt íntims que tenen un gran moment de visibilitat en cada edició dels premis GAC que organitza l’associació Galeries d’Art de Catalunya. En l'acte celebrat aquest dimarts al Macba, la galeria Àngels Barcelona s'ha emportat el premi de la millor exposició d'un artista emergent d'enguany per l'exposició de Daniela Ortiz Rebelión de las raíces, per la denúncia la hipocresia del món occidental en la gestió del fenomen migratori. La galerista Rocío Santa Cruz, el de la millor exposició d'un artista consolidat per recuperar les fotografies del llibre de Colita Antifémina a la mostra Dona situació límit. La directora de la sala El Quadern Robat, Anna Belsa, ha guanyat en la categoria de millor exposició d'un artista de mitjana carrera per la mostra de Toni Giró Revelacions 2013-2019, formada per un conjunt de dibuixos inèdits sobre cotxes en flames, treballats amb les mans, pols de grafit, draps i goma d’esborrar que “revelen” i “fan visible” la violència, la protesta, la injustícia en el món en què vivim.

El premi en la categoria de millor exposició històrica en galeria ha sigut per a la Galeria Cadaqués, per una mostra de les obres de Richard Hamilton inspirades en James Joyce. I el guardó a la millor programació ha sigut per a Artur Ramon Art. El lliurament dels premis GAC ha comptat amb l’assistència de prop de 300 convidats, entre els quals hi havia la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Durant l’acte, el president del comitè dels premis i president de l’associació Galeries d’Art de Catalunya, Benito Padilla, ha reclamat situar "la visibilització de l’art en tots els territoris de la vida".

Donar visibilitat a l'art en tots els àmbits de la vida

El comissari premiat enguany és Jorge Satorre, per l’exposició d’Alberto Peral a la Tecla Sala Redonda redonda. En la categoria de col·leccionisme, el guardó ha sigut per a Jordi Gimferrer per haver atresorat durant 60 anys un magnífic conjunt d’obres de pintura catalana amb noms destacats del Modernisme, el Noucentisme i les avantguardes, i per haver-lo donat a la ciutat de Banyoles.

Pel que fa a la crítica, la guanyadora és Marga Perera, col·laboradora de les revistes Arteinformado i Tendencias del mercado del arte, per la seva "contínua tasca de reflexió sobre l’art contemporani, amb rigor i sensibilitat". El mitjà de comunicació premiat és El Temps de les Arts, per "la puntualitat, rigor, bon criteri i professionalitat dels seus col·laboradors".

Com ja s'havia fet públic, el Premi Honorífic - Fundació Banc Sabadell a l'artista per la seva trajectòria és per a Eulàlia Grau, i el Premi Honorífic - Fundació Banc Sabadell a la galeria per la seva trajectòria per a Pepa Quinteiro, directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus, en el cinquantè aniversari de la sala. Coincidint amb la gala, s'ha fet pública una menció especial per al galerista Llucià Homs per la seva iniciativa Talking Galleries coincidint amb el seu desè aniversari.

El jurat dels Premis GAC 2023 està presidit per la comissària Pilar Parcerisas i en formen part també el crític Juan Bufill, l’artista Gino Ruber i els comissaris Àlex Mitrani i Natàlia Chocarro.

stats