LITERATURA
Cultura 06/03/2013

El Bolaño inèdit, al CCCB

L'exposició parteix de les tres ciutats catalanes on l'escriptor va desenvolupar l'obra

Jordi Nopca
2 min

Barcelona."La literatura va ser, per al Roberto, una passió vital", recordava ahir Carolina López, vídua d'un dels escriptors en llengua castellana de més repercussió internacional, sobretot a partir de l'explosió pòstuma de 2666 (Anagrama, 2005). Nascut l'any 1953 a Xile, Bolaño es va traslladar amb la família a Mèxic quan tenia 15 anys. Gairebé una dècada més tard, el 1977, va arribar a Barcelona, on va compaginar feines de tota mena -rentaplats, cambrer, grum, vigilant nocturn- amb la seva autèntica dèria: l'escriptura.

Arxiu Bolaño , la mostra comissariada per Juan Insúa i Valerie Miles al CCCB, demostra la magnitud de l'abast del projecte literari de l'escriptor, organitzat a partir de les tres ciutats on va viure entre el 1977 i el 2003: Barcelona, Girona i Blanes. El llegat de l'escriptor, que Carolina López va començar a endreçar l'any 2006, ha tingut la sort de comptar amb l'afany recol·lector de l'autor de Los detectives salvajes i Putas asesinas . "Tot el material s'havia quedat en caixes, però vaig decidir que calia fer-hi alguna cosa -va recordar-. Em va semblar que havia de mantenir l'ordre dels papers: tenia la intuïció que ens donaria alguna pista del seu procés compositiu". Després d'un primer intent de classificació, López ha catalogat 14.000 pàgines mecanoscrites, 84 llibretes, centenars de fotografies, totes les col·laboracions per a la premsa, les 167 entrevistes que l'escriptor tenia guardades i un miler de cartes. "Entre l'obra inèdita hi ha 26 contes i quatre novel·les", va admetre, tot i que de seguida va reconèixer que no hi ha cap pressa per publicar res a curt termini. "Cal fer una bona lectura dels textos i treballar-los -va dir-. És bo que deixem que es publiquin les diverses traduccions en procés. Llavors ja hi pensarem".

Una mostra temptadora

Per a Roberto Bolaño, literatura i vida eren indissociables. "Creemos que el arte discurre por esta acera y que la vida, nuestra vida, discurre por esta otra, y no nos damos cuenta de que es mentira ", es pot llegir en una de les parets de la mostra, que reuneix 230 originals, desenes de llibretes, un centenar de fotografies i 100 llibres de la col·lecció personal de l'autor. Arxiu Bolaño temptarà els lectors gràcies a mostrar "la punta exquisida de l'iceberg creatiu", tal com va dir Insúa. De l'etapa barcelonina (1977-1980) hi ha set inèdits. De la gironina (1980-1984), cinc. De la més extensa, viscuda a Blanes (1985-2003), nou més: la novel·la El maquinista (1986) i relats com Sepulcros de vaqueros (1996), Noticias de Chile (1997) i Comedia del horror de Francia (2001) . Centrada sobretot en l'apartat textual, l'exposició és una bona porta d'entrada a un univers creatiu que els lectors encara no han descobert del tot.

stats