Obituari
Cultura Cinema 14/10/2022

Mor l'actor Robbie Coltrane, el Hagrid de 'Harry Potter'

Tenia 72 anys i va formar part també de les pel·lícules de James Bond 'Goldeneye' i 'Amb el món no n'hi ha prou'

3 min
Robbie Coltrane

BarcelonaL'actor escocès Robbie Coltrane ha mort aquest divendres als 72 anys, després de dos anys patint una llarga malaltia. Coltrane era conegut sobretot pel seu paper com a Hagrid a la sèrie de pel·lícules de Harry Potter. El personatge del gegant bondadós i afable que viu en una cabana envoltat de criatures màgiques va portar-li gran part de la fama a l'actor, si bé abans ja s'havia construït una llarga carrera cinematogràfica. Coltrane va estudiar arts visuals a la Glasgow School of Art, però després d'uns anys a classe es va adonar que la seva vocació no era la pintura, sinó la interpretació. El seu nom real era Anthony Robert McMillan, però als anys 70 va adoptar el nom artístic de Robbie Coltrane en honor del seu saxofonista preferit, John Coltrane.

Els primers passos de Robbie Coltrane en el món de la interpretació van ser com a actor de teatre i com a còmic en clubs nocturns, on va coincidir amb Ben Elton, Emma Thompson i Rik Mayall. Als anys 80 va endinsar-se en la televisió i també en el cinema, però no va ser fins als 90 que va assolir un paper que li portaria la primera fama. Va ser amb el personatge del psicòleg forense Edward Fitzgerald, Fitz, a la sèrie Cracker del canal britànic ITV. Aquella feina li va valdre tres premis Bafta a millor actor de televisió els anys 1994, 1995 i 1996.

Amb l'aval de la crítica i una trajectòria professional en ascens, Coltrane va fitxar per les pel·lícules de James Bond protagonitzades per Pierce Brosnan. A Goldeneye (1995) i a Amb el món no n'hi ha prou (1999) va interpretar el personatge de Valentin Dmitrovitx Zukovski, un gàngster rus i traficant d'armes que viu envoltat de luxes. Formar part de la saga de Bond li va obrir les portes de Hollywood, i els anys següents l'actor va combinar la seva feina en pel·lícules com Missatge en una ampolla (1999) i Ocean's twelve (2004) amb petits papers a la televisió.

"El Hagrid sí que hi serà"

Coltrane va marcar un abans i un després a la seva carrera amb el paper de Hagrid a la saga de Harry Potter. La primera pel·lícula de la sèrie, Harry Potter i la pedra filosofal, es va estrenar el 2001 i ja va portar a l'actor una popularitat arreu del planeta, especialment entre els espectadors més joves. Va ser la mateixa J.K. Rowling, autora de les novel·les de Harry Potter, qui va proposar Coltrane per encarnar el Hagrid, i va ser un dels pocs actors a qui l'escriptora va confiar alguns secrets del seu personatge perquè el pogués conèixer millor. Després d'aquelles pel·lícules, Coltrane va disminuir el seu ritme de feina i va fer només algunes incursions als films Grans esperances (2012) i Effie Gray (2014).

Robbie Coltrane i Daniel Radcliffe a 'Harry Potter'

Una de les darreres vegades que Coltrane va aparèixer davant de les càmeres va ser amb l'especial Harry Potter 20è aniversari. Retorn a Hogwarts, que va llançar la HBO a principis d'any. En aquell programa especial, Coltrane va conversar amb alguns dels seus companys de repartiment, entre els quals hi havia els tres grans protagonistes de Harry Potter: Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint. Quan li van preguntar quina herència deixaven les pel·lícules, l'actor va respondre: "El llegat de les pel·lícules és que la generació dels meus fills les mostrarà als seus fills, així que podríeu estar veient-ho d'aquí 50 anys, fàcilment. Jo no seré aquí, malauradament, però el Hagrid sí que hi serà".

stats