Cinema i televisió
Cultura Cinema 11/01/2023

‘The Fabelmans’ i ‘The banshees of Inisherin’ triomfen en els Globus d’Or de la reconciliació

'Abbott Elementary' i 'La casa del dragón' guanyen els premis a millor sèrie de comèdia i millor sèrie de drama, respectivament

6 min
Steven Spielberg amb els dos Globus d'Or

BarcelonaDesprés del boicot, tornen la calma i el glamur. Els Globus d'Or s'han entregat aquesta matinada a Los Angeles després de dos anys convulsos per les acusacions de corrupció i les crides al boicot per part de Hollywood, que van aconseguir que l'any passat ni tan sols es retransmetés la gala per televisió. Aquest any, tot això ha quedat enrere: els premis de l'Associació de la Premsa Estrangera, que ha aplicat canvis en la seva organització, han tingut una gala televisada farcida d'estrelles. Una d'elles ha estat Steven Spielberg, gran triomfador de la nit, que s'ha endut els premis a millor drama i millor director per The Fabelmans, un film semiautobiogràfic sobre la seva infància i joventut. En les categories de comèdia, la triomfadora de la nit ha sigut The banshees of Inisherin, que ha aconseguit el premi a la millor pel·lícula musical o còmica, el premi a millor guió i el premi a millor actor de comèdia per a Colin Farrell.

Spielberg ha explicat que The Fabelmans, que tracta els problemes matrimonials dels seus pares i l'antisemitisme que va experimentar en la seva adolescència, és una història que ha estat amagant des que tenia 17 anys. "Quan vaig fer 74 anys vaig decidir que era el moment de fer-la. I estic molt content d'haver-ho fet", ha detallat.

Farrell durant el seu discurs d'agraïment.

La 80a edició dels Globus d'Or ha tingut com a mestre de cerimònies l'humorista Jerrod Carmichael, que en el seu monòleg inicial ha aprofitat per fer una mica de sang de les crítiques pel suposat racisme a l'Associació de la Premsa Estrangera. "Soc aquí perquè soc negre", ha dit només començar. "Un dia ets a casa fent un te amb menta i l'endemà ets la cara negra d'una organització en perill", ha continuat.

La diversitat que durant anys s'ha exigit als Globus d'Or s'ha pogut trobar en els premis secundaris d'interpretació. El premi a millor actriu de comèdia ha estat per a Michelle Yeoh i la seva interpretació a Everything everywhere all at once. L'actriu, malàisia i d'origen xinès, ha donat un dels discursos de la nit, en el qual ha remarcat les dificultats per treballar a Hollywood quan formes part d'una minoria. "Ha sigut un viatge meravellós i una lluita increïble arribar fins aquí, però crec que ha valgut la pena. Recordo els inicis a Hollywood, va ser un somni fet realitat fins que vaig arribar aquí. Vaig arribar aquí i em van dir «formes part d'una minoria», i vaig respondre «no, això no és possible». Després em van dir «oh, parles anglès», i els vaig dir «Sí, mira, el vol fins aquí són tretze hores, així que he aprofitat per aprendre'n»", ha dit en to de broma Yeoh.

Everything everywhere all at once s'ha endut un altre premi interpretatiu, el de millor actor secundari per a Ke Huy Quan, conegut pels seus papers infantils en pel·lícules com Els Goonies o Indiana Jones i el temple maleït. "Durant molt de temps vaig tenir por que, fes el que fes, res superés el que havia aconseguit de petit. Gràcies a Déu, trenta anys després, dos homes [Dan Kwan i Daniel Scheinert, directors d'Everything everywhere all at once] van pensar en mi, van recordar aquell nen i em van donar l'oportunitat de tornar-ho a intentar", ha explicat durant el seu emocionat discurs.

El discurs de Michelle Yeoh

Angela Basset s'ha endut el segon Globus d'Or de la seva carrera gràcies a Black Panther: Wakanda forever. Premiada com a millor actriu secundària, Basset ha tingut paraules de record per a Chadwick Boseman, protagonista de la primera entrega de Black Panther i mort l'any 2020.

Una de les grans absents de la nit, Cate Blanchett, que està rodant al Regne Unit, ha guanyat el premi a la millor actriu dramàtica. D'aquesta manera, la protagonista de Tár, que ja acumula quatre Globus d'Or en el seu palmarès personal, es posiciona per endur-se l'Oscar a millor actriu. Qui no s'ha perdut la cerimònia ha sigut el jove Austin Butler, que ha vist recompensada la seva feina a Elvis amb un premi a millor actor.

Austin Butler besant el seu Globus d'Or.

En l'apartat de millor pel·lícula de parla no anglesa, la guanyadora ha estat Argentina, 1985, que competia contra grans favorites com Close o Decision to leave. El guardó l'han recollit el director de la pel·lícula, Santiago Mitre, i el seu protagonista, Ricardo Darín.

Els premis televisius

En els apartats televisius hi ha hagut algunes sorpreses, com que La casa del dragón (HBO Max), que s'enfrontava a fortes competidores com Better Call Saul o Severance, s'endugués el premi a millor sèrie dramàtica. L'encarregat de recollir el premi ha estat el productor Miguel Sapochnik, que ha pujat a l'escenari acompanyat d'Emma d'Arcy i Milly Alcock, les dues actrius que interpreten el personatge de Rhaenyra Targaryen en les versions adultes i adolescents.

Tot i endur-se el màxim guardó de la seva categoria, La casa del dragón no ha rascat cap premi més. Els premis interpretatius de drama s'han repartit entre altres ficcions, però l'entrega ha quedat deslluïda per l'absència dels seus guanyadors. Ni Kevin Costner ni Zendaya estaven presents a la gala per recollir els seus premis: el primer ha guanyat per Yellowstone, mentre que la segona ha triomfat gràcies a Euphoria.

Pel que fa a comèdia, els premis han anat a parar a una de les grans favorites de la premsa nord-americana, la sitcom Abbott Elementary (Disney+). La sèrie s'ha endut els premis a millor comèdia, millor actriu còmica per a Quinta Brunson (també creadora) i millor actor secundari per a Tyler James Williams. Tot i que difícilment podria ser qualificada de comèdia, The bear (Disney+) s'ha endut el premi a millor actor de comèdia, que ha recaigut en Jeremy Allen White.

Una de les fixes en els premis televisius, Julia Garner, ha guanyat com a millor actriu secundària per Ozark, la sèrie que més guardons li ha reportat en la seva encara curta carrera. On hi ha hagut poques sorpreses ha sigut en l'apartat de minisèries. Com pronosticaven totes les travesses, The White Lotus (HBO Max) ha guanyat el premi a la millor minisèrie i la sempre imprevisible Jennifer Coolidge ha guanyat el guardó a millor secundària de minisèrie. L'actriu ha protagonitzat un dels moments de la nit amb el seu discurs, que ha provocat esclats de rialles entre el públic.

Discurs de Jennifer Coolidge

Una altra de les absents de la nit, Amanda Seyfried, ha guanyat el guardó a millor actriu de minisèrie per la seva interpretació d'Elizabeth Holmes a The dropout. Sí que ha pogut pujar a l'escenari Evan Peters, que ha vist reconeguda la seva feina com el terrorífic assassí en sèrie Jeffrey Dahmer en la producció de Netflix Dahmer.

Tots els premis

Cinema

Millor pel·lícula dramàtica

The Fabelmans

Millor actriu dramàtica

Cate Blanchett per Tár

Millor actor dramàtic

Austin Butler per Elvis

Millor pel·lícula musical o comèdia

The Banshees of Inisherin

Millor actriu de pel·lícula musical o comèdia

Michelle Yeoh per Everything everywhere all at once

Millor actor de pel·lícula musical o comèdia

Colin Farrell per The Banshees of Inisherin

Millor actriu de repartiment

Angela Bassett per Black Panther: Wakanda forever

Millor actor de repartiment

Ke Huy Quan per Everything everywhere all at once

Millor pel·lícula d’animació

Pinotxo de Guillermo del Toro

Millor pel·lícula en llengua no anglesa

Argentina, 1985, de Santiago Mitre (Argentina)

Millor director

Steven Spielberg per The Fabelmans

Millor guió

Martin McDonagh per The banshees of Inisherin

Millor banda sonora

Justin Hurwitz per Babylon

Millor cançó original

Naatu naatu (M.M. Keeravani, Kala Bhairava i Rahul Sipligunj), de RRR

Sèries de televisió

Millor sèrie dramàtica

La casa del dragón

Millor actriu de sèrie dramàtica

Zendaya per Euphoria

Millor actor de sèrie dramàtica

Kevin Costner per Yellowstone

Millor sèrie musical o comèdia

Abbott Elementary

Millor actriu de sèrie musical o comèdia

Quinta Brunson per Abbott Elementary

Millor actor de sèrie musical o comèdia

Jeremy Allen White per The Bear

Millor minisèrie o telefilm

The White Lotus

Millor actriu de minisèrie o telefilm

Amanda Seyfried per The dropout

Millor actor de minisèrie o telefilm

Evan Peters per Monstre: la història de Jeffrey Dahmer

Millor actriu de repartiment de minisèrie o telefilm

Jennifer Coolidge per The White Lotus

Millor actor de repartiment de minisèrie o telefilm

Paul Walter Hauser per Black bird

Millor actriu de repartiment

Julia Garner per Ozark

Millor actor de repartiment

Tyler James Williams per Abbott Elementary

stats