Reconeixement institucional
Cultura 05/07/2023

Creus de Sant Jordi per a "motors de construcció cívica i nacional"

Els guardonats reben el reconeixement al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat

3 min
Pere Aragonès entrega la Creu de Sant Jordi a Sopa de Cabra, al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat.

L'Hospitalet de LlobregatLa música ha tingut un protagonisme rellevant en el lliurament de les Creus de Sant Jordi 2023 que s'ha celebrat aquest dimarts al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. Per una banda, perquè mitja dotzena dels guardons han anat a projectes i personalitats relacionades amb la música, com Jaume Sisa, Maria del Carme Valls, Sopa de Cabra, el Festival Sónar, la Societat Coral el Progrés i la Fundació Privada Vozes. D'altra banda, per l'actuació musical d'Alfred García, que ha interpretat versions a veu i guitarra acústica de Qualsevol nit pot sortir el sol de Sisa i El boig de la ciutat de Sopa de Cabra. Sisa, per cert, no ha pogut assistir a la cerimònia, i en el seu nom ha recollit la creu l'editor discogràfic Enric Pedascoll.

Un músic, Gerard Quintana, cantant de Sopa de Cabra, ha sigut un dels tres guardonats que ha parlat en representació de les vint persones (entre les quals el cineasta Agustí Villaronga, reconegut a títol pòstum) i de les deu entitats que han rebut la Creu de Sant Jordi, juntament amb l'activista social Vicky Bernadet i l'empresari activista Jordi Cuixart. "Visca la música, visca la cultura i visca Catalunya!", ha exclamat Quintana al final d'un parlament en què ha destacat el bon nivell dels músics catalans (que coneix prou bé com a president de l'Acadèmia Catalana de la Música), ha reclamat més espai per a la música als mitjans públics (tal com va fer el 21 de juny als Premis Alícia) i ha reivindicat "la cultura, el coneixement, la ciència" com a "eines per aconseguir els impossibles". També ha dit que "les llengües són riquesa, malgrat que alguns les converteixin en enemigues". I constatant que venen temps foscos, ha enviat "una abraçada als companys del País Valencià i de Formentera, Eivissa, Mallorca i Menorca", recordant les amenaces a la llengua que han llançat aquests dies tant el nou govern valencià i com el balear, tots dos fruit dels pactes entre el PP i Vox.

En el seu torn, Vicky Bernadet, que va patir abusos quan era petita, ha donat les gràcies a "la Vicky de 5, 6, 14 i 17 anys per haver sigut tan forta": "La seva resistència em va regalar temps per arribar a ser adulta i començar de zero". Bernadet també ha volgut enviar "un missatge d'esperança a tots els nens i nenes, joves i adolescents que han patit violència". "Som moltes les persones, entitats i institucions que no parem de treballar i lluitar per defensar els vostres drets", ha afegit abans de fer una crida a defensar la nostra infància.

Finalment, Jordi Cuixart ha fet una glossa dels guardonats, "motors de construcció cívica i nacional", "exemples de generositat" i d'una "xarxa associativa que fa bategar aquest país". Després ha aparegut el Cuixart més polític, el que ha reclamat "que no es fragilitzin amb el regat curt de la política els consensos de país". "Podem estar emprenyats, però no ens podem permetre el luxe d'estar desesperançats", ha afegit l'expresident d'Òmnium, que ha dedicat la seva Creu de Sant Jordi a Carles Puigdemont i Marta Rovira, a tots els represaliats i als que defensen la llibertat d'expressió, com el raper Pablo Hasél.

L'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi l'han presentat la ballarina Sol Picó i l'activista Fàtima Ahmed, totes dues premiades en edicions anteriors, i ha tingut un pròleg protagonitzat pel pallasso Tortell Poltrona, que ha posat l'alegria necessària per esbandir la solemnitat del vespre. També hi han intervingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. "Catalunya és i serà terra de llibertats", ha dit Aragonès just després de lligar metàfores de manobre per lloar els guardonats, als quals ha descrit com a "maons imprescindibles de les parets mestres sobre les quals estem aixecant el país".

Totes les Creus de Sant Jordi 2023
stats