Cultura 30/12/2013

Crònica sentimental de la Barcelona de Sideral

Héctor Castells firma 'Estrella fugada', la biografia del DJ Aleix Vergés

X.c.
2 min
Aleix Vergés, més conegut com a DJ Sideral, va ser ser un dels personatges més actius de l'electrònica indie barcelonina.

Barcelona"Li devia aquest llibre a l'Aleix", diu Héctor Castells sobre Sideral. Estrella fugada, la biografia del músic i DJ barceloní Aleix Vergés (1973-2006). "Ens vam conèixer quan érem molt petits i va ser el meu millor amic. El meu pare s'estava morint, i l'Aleix va aparèixer com un àngel i em va salvar", afegeix. L'estret lligam emocional de Castells amb Vergés és fonamental per entendre aquesta "biografia novel·lada o novel·la documental" que relata una història de la qual Castells va ser testimoni: el trànsit de Vergés per la nit barcelonina de finals dels 90 i principis dels 2000, sobretot quan es va convertir en DJ resident del Nitsa.

Conscient de la fragilitat de la memòria, Castells ha construït el text a partir d'entrevistes amb gent que va viure aquella realitat alimentada pel pop, la música electrònica, la passió, el narcisisme i les drogues, que, segons Castells, es consumien "d'una manera molt hedonista i social", amb certa "ingenuïtat", com si "no hi hagués consciència que allò podia acabar amb una mort".

"Vaig viure el patiment de l'Aleix, el seu desordre, la seva vida impossible. Ell no deixava indiferent a ningú", recorda Castells, que ha volgut que el relat fos també "una crònica sentimental, irreverent i crítica, com ho era l'Aleix". Un dels reptes de l'autor ha sigut gestionar el material oral, conscient de la manera de ser de Vergés, que "sovint exagerava molt les coses", i de la precarietat de molts records. "Ningú és capaç de recordar una sola conversa dels 90, però sí que pots reconstruir sensacions", diu. Precisament les sensacions guien un text en què no es privilegia cap estil narratiu. "El to va canviant en funció del moment que s'explica, perquè la manera d'escriure s'adequa al moment vital de l'Aleix", precisa Castells. Això fa que el llibre avanci des la tendresa inicial, amb testimonis com el del periodista Nando Cruz, que va conèixer Vergés abans de ser Sideral, fins a l'esllanguiment metafòric del final, quan Castells narra les últimes hores del seu amic, abans de morir mentre dormia, passant pel caos accelerat d'aquelles nits electròniques.

stats