Una de freda i una de calenta als festivals Vida i Canet Rock

L’entusiasme als concerts contrasta amb la mala gestió de les cues

2 min
Public al Canet Rock durant el concert dels Stay Homas

BarcelonaSí, el públic d’Oques Grasses va rebre el sol de diumenge a Canet Rock i les ganes de ballar a l’aire lliure es van escampar pel Vida Festival dijous, divendres i dissabte. Un cop dins el recinte dels concerts tot era gairebé igual que abans de la pandèmia, tret que el públic havia de dur posades les mascaretes FFP2 facilitades per l’organització (a la pràctica, l’ús en va ser més aviat relaxat). Feia mesos que es treballava per crear entorns segurs des del punt de vista sanitari i l’experiència del concert pilot al Palau Sant Jordi va convèncer el Govern, que amb l’autorització del Procicat va donar el vistiplau als tres festivals amb cribatge d’antígens previ (el tercer és el Cruïlla). Però no tot va sortir com s’havia previst.

El Vida i el Canet Rock van contractar AINA Group, una empresa del sector de la tecnologia per a esdeveniments per dur la gestió de l’aplicació que recollia i comunicava la informació dels tests d’antígens. La mateixa empresa també s’encarregava del personal sanitari i logístic necessari per fer el cribatge. L’aplicació va fallar el primer dia del Vida, la qual cosa va generar cues de més de tres hores. També hi havia problemes de connectivitat. El festival vilanoví, que comptava amb un centenar de sanitaris per fer uns 10.000 tests al dia, va canviar el sistema d’accés per a les dues jornades següents, que es van desenvolupar sense incidències i amb cues més raonables d’entre quinze minuts i una hora.

Amb l’experiència del Vida, el Canet Rock va descartar l’aplicació i va adoptar a correcuita un altre sistema en què el personal sanitari feia el test i comunicava directament el resultat a cada espectador; si era negatiu, li posaven una polsera que, juntament amb l’entrada, garantia l’accés al festival. El Canet Rock havia contractat a AINA Group mig miler de persones per als quinze cribatges repartits per tot Catalunya: 149 de personal d’infermeria, 78 auxiliars d’infermeria, 21 sanitaris per a incidències i més de 200 en logística, coordinació i control d’accessos. Al pavelló d’esports de Canet de Mar havien de funcionar 42 punts de tests però, segons expliquen fonts del festival, només se’n van obrir 30. I al cribatge muntat a Tàrrega, de “les nou persones que estaven compromeses en el servei contractat només se n’hi van presentar tres”. El punt més delicat va ser Canet de Mar, també perquè hi va haver espectadors que no van respectar l’hora de cita prèvia o bé hi van anar tot i haver fet la reserva en altres punts. En tot cas, el festival no va preveure un sistema més eficient ni va organitzar la cua per hora de reserva. Al final, més de tres hores d’espera.

Pel que fa al resultat dels cribatges, dels 22.330 tests d’antígens fets al Canet Rock, 152 van ser positius. El Vida comunicarà les dades aquest dilluns.

stats