Cultura 08/02/2022

Foto Colectania celebra els vint anys amb Martín Chambi i Carrie Mae Weems

El patronat de la institució creixerà en els pròxims mesos per fer-la més plural i forta econòmicament

2 min
'Autoretrat amb la moto de Mario Pérez Yáñez. Cuzco,1934', de Martín Chambi

BarcelonaLa història del peruà Martín Chambi (1891-1973) és d’aquelles de novel·la: va néixer en una família humil d’origen quítxua i va descobrir la fotografia a la mina on treballava amb el seu pare. Més endavant va poder dedicar-se professionalment a la fotografia i avui és considerat un referent de la fotografia de paisatge i del retrat de caràcter antropològic, i també com un dels fotògrafs documentals més emblemàtics de l’Amèrica Llatina.

No és estrany que sigui un dels protagonistes de les pròximes exposicions de la Fundació Foto Colectania: des del març fins al juny exposaran més d’un centenar de les seves fotografies en diàleg amb les d’altres grans mestres internacionals del mateix moment, com Irving Penn i Robert Frank. A Foto Colectania enguany estan de celebració perquè el 31 de gener va fer vint anys que van obrir les portes al carrer Julià Romea fins que es van mudar al passeig del Born el 2017, així que la propera exposició estarà dedicada a dos fotògrafs de la seva col·lecció, Chema Madoz i Helena Almeida (del juny al setembre). Com diu la directora artística de la institució, Irene de Mendoza, l’objectiu d’aquest diàleg és aprofundir en els “processos creatius” dels dos artistes. 

Una fotografia sense títol de Chema Madoz datada el 1990
'Desenho Habitado', d'Helena Almeida

Per acabar l’any, Colectania farà una exposició que reflecteix l’esperit de col·laboració que porten “a l’ADN”, com diu el director de la institució, Pepe Font de Mora: juntament amb el centre KBr de la Fundació Mapfre dedicaran una exposició a l’afroamericana Carrie Mae Weems (de l’octubre al febrer del 2023), considerada una de les artistes del moment per com aborda problemàtiques de gènere, socials, racials i polítiques.

Una institució privada, però amb vocació pública

A la Fundació Foto Colectania van tenir molt clar des del començament que és una institució privada amb una forta vocació pública. “Soc un col·leccionista per naturalesa, però volia fer una col·lecció d’utilitat pública”, assegura el fundador i president de la Fundació Foto Colectania, Mario Rotllant. Les celebracions del vintè aniversari duraran tot l’any, amb activitats com visites quinzenals a la cambra on conserven la col·lecció, i en paral·lel volen potenciar el caràcter cívic de la fundació. “Hem de portar la nostra responsabilitat a les necessitats de la societat”, subratlla Rotllant. “Basant-nos en la fotografia es pot fer una tasca social més gran”, explica. Un altre dels reptes que tenen és “l’assignatura pendent” de la difusió de la fotografia espanyola. 

Per encarar els reptes de futur, la institució farà un salt qualitatiu i d'aquí a dos mesos faran públics els integrants de l’ampliació del patronat, amb entre vuit i catorze persones, que se sumaran als patrons actuals, que són l’equip directiu. Aquests nous membres potenciaran la pluralitat de la institució amb idees i també faran aportacions econòmiques. “Serà un salt qualitatiu realment potent”, adverteix Rotllant. Pel que fa al pressupost d'enguany, ronda els 650.000 euros.

stats