Cultura
Cultura 27/04/2020

Quines mesures específiques per al sector cultural preveu el ministeri?

El govern espanyol té previst aprovar els ajuts a la cultura al consell de ministres del 5 de maig

Ara
2 min
El coronavirus obliga a ajornar Sant Jordi

BarcelonaEl govern espanyol aprovarà "mesures específiques" per mitigar els efectes del coronavirus en el món de la cultura i "pal·liar els danys" al sector al consell de ministres del 5 de maig.

Entre altres assumptes, tant el ministeri de Cultura i Esport com el d'Hisenda estan treballant en qüestions com la "protecció per desocupació a treballadors de la cultura" que, segons ha recalcat el ministre, José Manuel Rodríguez Uribes, tenen peculiaritats com la "intermitència" o la "discontinuïtat ". A més, també estan treballant en la "liquiditat" i en fer que el programa CREA –pensat per a emprenedors– "arribi a indústries culturals".

Tal com va afirmar el ministre, i tenint en compte la "naturalesa de la crisi", el govern ha atès en primer lloc els "malalts" i "immediatament després" ha abordat els "efectes econòmics" amb un "caràcter general", per "no deixar ningú enrere". En aquest sentit, ha assenyalat que es va comprometre amb el "sector cultural i esportiu" a comprovar que les mesures aprovades "fossin eficaces".

Un sector amb "mancances històriques i estructurals"

En el cas de la cultura, ha indicat que els ERTO estan funcionant "raonablement bé" en l'àmbit del llibre, però ha reconegut que "en altres sectors de la cultura, que és molt diversa, no han arribat bé". Per això, al llarg d'aquestes setmanes, a més de mantenir un "diàleg periòdic i constant", ha treballat amb Hisenda per "ultimar mesures que, sense sortir d'aquest criteri general, arribin a tothom".

El ministre va mantenir fa una setmana diverses reunions telemàtiques amb els diferents sectors de l'àmbit cultural, en les quals també hi havia la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i en què es va acordar abordar mesures específiques per cobrir les necessitats dels diferents àmbits de la cultura.

Rodríguez Uribes ha assenyalat que la cultura té unes "mancances històriques i estructurals", de manera que la crisi del coronavirus ha suposat "un cop molt fort" que obliga a "completar la xarxa de protecció" en aquesta primera fase, d'"estat d'alarma i confinament", tant per a la cultura com per a l'esport.

En referència als museus, Rodríguez Uribes va assenyalar que els directors del Prado, el Reina Sofía i el Thyssen s'han reunit amb el ministeri per "anar pensant en aquesta possible desescalada", encara que va precisar que tot això està "condicionat al fet que Sanitat doni el seu vistiplau" i, segons ha afegit, "Sanitat no ho pot fer encara". "Està bé que fem els deures, però la concreció de quan i com dependrà dels criteris científics", ha dit el ministre.

stats