Cultura 13/04/2015

Günter Grass en 5 títols imprescindibles

De la seva obra més famosa, 'El timbal de llauna', a la polèmica de 'Tot pelant la ceba'

Ara
2 min
Günter Grass el 2009 durant una lectura d''El timbal de llauna" / AFP

BarcelonaL'escriptor alemany Günter Grass, guardonat amb el premi Nobel de literatura i el premi Príncep d'Astúries, ha mort als 87 anys, segons ha confirmat la seva editorial.

Aquests són els títols que marquen la seva extensa trajectòria –i que en català ha editat Edicions 62.

'El timbal de llauna' (1959) És un dels cims de la literatura europea contemporània, i juntament amb 'El gat i la rata' (1961) i 'Anys de gos' (1963), forma la Trilogia de Danzig, que fonamenta la carrera de Grass. A la novel·la, Grass imagina un protagonista, Oskar Matzerath, que decideix no créixer a partir dels tres anys per no haver de treballar a la botiga del pare, i aconsegueix quedar-se nan, tot i que intel·lectualment és adult. Això el converteix en observador privilegiat de la vida a l'Alemanya dels 30 als 50, la seva infantesa, l'ascens del nazisme, històries familiars truculentes, amb una mescla estilística insòlita. La va dur al cinema el 1979 Volker Schlöndorff.

'Los plebeyos ensayan la rebelión' (1966) L'obra de teatre de Grass situava Bertolt Brecht com a protagonista de l'acció. Mentre assaja una versió de 'Coriolà' de Shakespeare, un grup de revolucionaris li demanen que doni suport a una manifestació de treballadors de l'Alemanya oriental aixecats contra les mesures governamentals de la RDA. Drama polític situat als anys 50 que es va llegir en l'estrena com un atac als postulats de Brecht i va ser criticada per l'esquerra per "contrarevolucionària". Anys després, en el 'renaixement' del text, el 2003, Grass va assegurar que era un "homenatge".

'El rodaballo' (1979) És la novel·la més ambiciosa de l'autor, batejada com "la més grassiana", on demostra capacitat fabuladora, instint per a la sàtira –contra el feminisme–, rigor, poesia, sensualitat. Recorre a la història –des de la prehistòria a l'aixecament dels obrers de Gdansk– i al conte dels germans Grimm 'El pescador i la seva dona' –aquí hi ha un turbot parlant– per explicar una paràbola de la condició humana i les relacions de parella. Nou capítols, equivalents als mesos de gestació de la dona de l'autor, protagonitzats per nou dones que es van reencarnant.

'El meu segle' (1999) Col·lecció de cent relats, un per a cada dia de l'any, publicada el 1999, l'any en què va ser doblement guardonat amb el premi Nobel i el Príncep d'Astúries. La seva obra assagística també ha estat recollida a 'Ensayos sobre literatura 1957-1979' (2003).

'Tot pelant la ceba' (2007) És el llibre de memòries que va aixecar la polèmica, on Grass explica la seva pertinença a les SS. L'escriptor fa memòria i va traient les capes de la ceba amb diverses preguntes com "Què pot portar un noi de quinze anys a qui la guerra ha deixat sense escola a servir a les joventuts hitlerianes?". Un viatge per l'inici de la seva vida i obra, des de la infantesa a Danzig, la incorporació a les SS, la feina de miner i l'exili a París. A 'La caixa dels desitjos' (2008) se situa de nou en la narrativa autobiogràfica per recrear alguns episodis de la seva vida íntima i familiar entre els anys 60 i 90 del segle passat.

stats