Fotografia

InCadaqués 2023: David Lynch omple de fotografies el territori de Dalí

El festival InCadaqués reuneix 25 exposicions d'artistes com Maya Mercer, Frank Horvat i Weegee

3 min
'Theatrical Phoenix Bird', de David Lynch.

GironaCadaqués acull del 5 al 15 d'octubre la setena edició del festival internacional de fotografia InCadaqués, que, per a aquesta ocasió, compta amb 25 exposicions de 35 autors de prestigi, la majoria internacionals. La mostra fotogràfica es distribuirà en 20 galeries d'art i en diferents punts icònics del poble, però també en espais trencadors i poc freqüents, com la badia cadaquesenca, on, durant deu dies, suraran les imatges dels creadors Henri Kisielewski, Richard Pak i Mònica Figueres, a la vista des del passeig. Igualment, a la platja d'Es Poal també es podrà veure una exposició subaquàtica d'Henrike Stahl.

L'esperit innovador de l'InCadaqués, que aposta per la creació fotogràfica amb tota mena de tècniques, estils o gèneres, vol recollir l'herència artística de Cadaqués, on, des de principis del segle XX, artistes com Salvador Dalí, Man Ray, Richard Hamilton o Marcel Duchamp van descobrir un lloc idíl·lic de repòs i inspiració creativa. Sobretot és un vector clau l'estètica surrealista de Dalí, símbol del poble del cap de Creus, que el festival intenta mantenir viu i imitar. "A Dalí li interessaven les noves tècniques per sorprendre el públic, així que fent un festival de fotografia al seu poble intentem fer el mateix, donant l'oportunitat a noves alternatives d'explorar i exposar l'art", defensa Valmont Achalme, director del festival.

Monique Dutto al metro.

Bona prova de la inspiració surrealista de Dalí és una de les exposicions més destacades del cartell, que, sota el títol Llum: essència de la fotografia, recull als jardins de la Casa Dalí de Portlligat una selecció de les imatges oníriques i experimentals del cineasta i artista David Lynch, admirador reconegut de l'obra del pintor català. Són peces amb una atmosfera fascinant, fosques i un punt pertorbadores, amb un joc de clarobscurs en blanc i negre que recorda l'estètica il·lusionista d'algunes pel·lícules del director, com Eraserhead.

'Distorted Nude Photogravure', de David Lynch.

Les obres de Weegee, Frank Horvat o Maya Marcer, a la venda

Més enllà de les fotografies del cineasta nord-americà a la casa del pintor surrealista, a l'InCadaqués també es podran veure els insòlits tiratges vintage de Weegee; les fotografies icòniques de moda de Frank Horvat fetes a l'aire lliure, provinents de la sala Jeau de Paume de París; les intrigants imatges de Maya Mercer sobre adolescents turmentats; els documents de denúncia sobre l'opressió del col·lectiu LGTBIQ+ al Brasil signats per Kamila K. Stanley; o els retrats de les pintures de Dalí que André Caillet va realitzar el 1931, entre moltes altres propostes.

'The Lower East Side, New York City, Summer 1937,' de Wegee

El festival, a més, organitza activitats paral·leles com tallers, projeccions, presentacions de llibres, vernissatges, un concurs i, en col·laboració amb la Fundació Dalí, dona l'oportunitat a l'artista Joan Fontcuberta a accedir als arxius de Dalí per preparar una nova obra de caràcter conceptual. Així mateix, l'InCadaqués té la particularitat excepcional que totes les obres exposades al poble es poden comprar directament als artistes a través de l’aplicació mòbil de reconeixement d'imatges InPhoto Festival. "Posar les obres a la venda és una forma de despertar més emocions als espectadors que ens visiten, ja que així tenen la possibilitat d'adquirir per a la seva col·lecció una foto que els hi hagi agradat; i, a més, també una manera de donar suports als artistes", conclou Achalme.

stats