Patrimoni
Cultura 18/02/2022

L'Aragó accelera la rehabilitació del monestir de Sixena per exposar més obres provinents del Museu de Lleida

S'han protegit els sarcòfags medievals amb vitrines quatre anys després del trasllat des del museu

Ara
2 min
Javier Lambán atenent els mitjans al monestir de Sixena aquest divendres

BarcelonaLes autoritats aragoneses continuen treballant per millorar les condicions del monestir de Sixena per exposar obres d'art, sobretot les que eren al Museu de Lleida i que van recuperar per via legal dins l'amarg litigi per l'art sacre de la Franja. Com informa l'ACN, el president aragonès, Javier Lambán, ha visitat aquest divendres les obres de rehabilitació que s'estan fent al monestir i ha explicat que el departament d'Educació i Cultura del govern aragonès hi invertirà 1,8 milions d'euros provinents de fons europeus.

Aquests treballs, que s'executaran entre el 2022 i el 2023, ha explicat Lambán, permetran acabar les obres al claustre i restaurar les naus dels antics dormitoris per tal d'ampliar l'actual zona expositiva. Està previst que les obres estiguin enllestides el març del 2023, coincidint amb el centenari del reconeixement del monestir com a monument nacional. Lambán també "desitja" que les pintures murals reclamades judicialment al MNAC puguin "tornar" al monestir "aviat" i per això volen adequar una zona que es dedicarà a magatzem i a taller de restauració, amb vista a la possible arribada de les pintures murals exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), pendent d'una resolució del Tribunal Suprem. Al contrari del que adverteixen els experts internacionals, Lambán ha assegurat que l'espai reuneix ja les condicions per si les pintures arribessin demà mateix.

Les autoritats aragoneses han protegit els sarcòfags medievals que hi havia al Museu de Lleida quatre anys després de traslladar-los al monestir de Sixena.
El president aragonès, Javier Lambán, ha visitat aquest divendres les obres de rehabilitació del claustre del monestir de Sixena.

Actualment, només s'exposen algunes de les obres que eren al Museu de Lleida als dormitoris del monestir, un espai inaugurat el 2017, quan van arribar les peces provinents d'aquest museu. En aquest espai destaquen els tres sarcòfags de les monges de Sixena, que ara s'han cobert amb vitrines per protegir-los. Els tècnics encarregats dels treballs de millora han explicat que el procés d'intervenció al monestir de Sixena va començar amb el drenatge de les aigües subterrànies i l'establiment dels criteris d'intervenció d'un monestir que estava "en ruïnes", i ara cal aconseguir que les condicions de l'espai siguin adients per acollir obres d'art. Per això, han afegit, es col·locaran també vitrines "allà on el projecte museogràfic ho necessiti" perquè cada peça es pugui exposar vetllant alhora per la seva conservació. Precisament, els sarcòfags de les monges de Sixena exposats als dormitoris s'han cobert més de quatre anys després de la seva arribada amb vitrines per conservar-los millor.

stats