Cultura 20/07/2011

La Caixa, nova institució benefactora del museu del Prado

L'acord de col·laboració entre totes dues institucions té com a objectiu "fomentar un coneixement més gran de les col·leccions artístiques de la pinacoteca a Espanya". La primera exposició que organitzaran al CaixaForum de Barcelona serà una retrospectiva sobre Francisco de Goya

Jordi Nopca
2 min
'La maja vestida', de Francisco de Goya

BARCELONALa col·laboració entre el museu del Prado i La Caixa, iniciat al juliol del 2009 amb el programa didàctic L’art d’educar, ha fet un pas endavant amb l’acord que va ser signat ahir, segons el qual l’Obra Social de l’entitat bancària es converteix en una de les institucions benefactores del museu. En els propers quatre anys, La Caixa s’ha compromès a fer una aportació de 2,5 milions d’euros al museu madrileny: segons fonts de la institució, l’objectiu principal de l’entesa és “fomentar un coneixement més gran de les col·leccions artístiques de la pinacoteca a Espanya”.

La part més visible de la col·laboració entre La Caixa i el museu del Prado serà l’organització i producció d’exposicions en els diversos centres CaixaForum escampats per diversos punts de l’Estat. La primera d’aquestes exposicions serà Goya, llums i ombres, retrospectiva del pintor aragonès amb gairebé un centenar d’obres –entre les quals hi ha La maja vestida, Vol de bruixes, El parasol i Encara aprenc– que es podrà visitar al CaixaForum de Barcelona del 15 de març al 24 de juny del 2012. Durant aquests quatre mesos, l’exposició sobre Francisco de Goya serà simultània a la primera gran retrospectiva a Espanya d’Eugène Delacroix, un dels mestres de la pintura romàntica francesa de la primera meitat del segle XIX.

L’Obra Social de La Caixa i el museu del Prado coproduiran tres projectes expositius més –encara per definir– entre 2013 i 2015. La voluntat és que cadascuna de les mostres sigui presentada en un mínim de tres seus consensuades prèviament per les dues institucions.

stats