Cultura 04/08/2016

L'Amical Mauthausen troba l'exposició d'estàtues franquistes "inoportuna" i "ofensiva"

El president de l'entitat de víctimes del nazisme critica l'actuació "unilateral" de l'Ajuntament i demana que primer es "reconeguin culpabilitats i s'obrin fosses"

Acn
2 min
Estàtues franquistes davant del Born: ofensiu o pedagògic?

Vilanova i la GeltrúL’Amical Mauthausen, entitat que aglutina les víctimes del nazisme, ha criticat que el govern de Barcelona projecti una exposició al Born incloent-hi monuments franquistes: "En un país de desmemòria històrica no es pot tornar a posar l’estàtua de Franco al carrer", diu el president de l’entitat memorialista, Enric Garriga. "Per no oblidar, primer s’han de reconèixer culpabilitats, fer un examen de consciència i destapar moltes fosses, i després serà quan podrem fer una altra cosa".

Garriga ha rebutjat la instal·lació dels monuments, que també han generat una crispada polèmica política perquè encara hi ha ajuntaments que no els han retirat dels carrers i "encara no s’ha fet la suficient revisió, petició de perdó i reconeixement de culpabilitat de la repressió franquista". Considera que això és el "pas previ" per poder defensar el caire "històric" de les estàtues, com defensa el govern d'Ada Colau.

Després d'expressar la seva opinió a les xarxes socials, Ricard Vinyes, el comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament, els ha contactat per justificar el projecte.

El president de l’entitat memorialista diu que s’han sentit "ofesos i menystinguts" quan han vist el projecte de l’exposició temporal ‘Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’ planificada al Born Centre Cultural a l’octubre. Garriga creu que "no és oportú" i insta el consistori a "reflexionar i retirar" les estàtues franquistes de l’exposició.

Un altre dels motius que ha generat malestar a l’Amical Mauthausen és la manera com el govern de Barcelona ha gestat el projecte de l’exposició. Enric Garriga ha assegurat que s’ha treballat de forma "unilateral" i ha criticat que l’Ajuntament no hagi tingut en consideració l’opinió d’entitats com la que ell presideix. En aquest sentit, ha afirmat que "qualsevol proposta que vulgui parlar de la memòria històrica cal que compti amb les entitats, perquè si reflexionem conjuntament, potser arribarem a alguna afinitat".

stats