Novetat editorial
Cultura 09/10/2014

Llach: "Si en un moment determinat em demanessin anar a les llistes electorals, ho faria"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cantautor no descarta ser diputat o conseller després d'unes eleccions plebiscitàries: "Faci el que faci, seria per servei al país"

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaLluís Llach ha visitat el programa 'El Matí de Catalunya Ràdio', on Mònica Terribas l'ha entrevistat amb motiu de la publicació de la seva segona novel·la, 'Les dones de la Principal' (Empúries / Seix Barral), una història de tres generacions, des de la fil·loxera fins a l'actualitat.

L'entrevista ha dedicat bona part del temps a analitzar el present català, i Llach ha fet un anunci sorpresa: "Si en un moment determinat em demanessin anar a les llistes electorals, ho faria". Ho ha acabat admetent després que Terribas li preguntés per la possible participació política en cas d'unes eleccions plebiscitàries. Primer ha mirat d'esquivar la qüestió, però més endavant ha acabat sent més explícit quan se li ha demanat si estaria disposat a ser diputat o, fins i tot, conseller: "Faci el que faci, seria per servei al país".

Pel que fa a la situació present, Llach ha dedicat elogis a la societat civil, els partits polítics i Artur Mas: "La societat civil està fent la seva funció. Els partits polítics han de conjuminar la visió de país amb la de representació política i ho estan fent tan bé com poden. Això també és garantia de transversalitat: si el senyor Espadaler i el senyor David Fernàndez pensessin el mateix, m'espantaria molt. Finalment, el paper del president Mas és molt important, complicat, i està sent positiu".

"Fa molts de mesos se'ns va dir que si la classe política que ens representa decideix que no hi ha prou garanties caldria ajornar-ho –ha dit més endavant–. Jo vull votar el dia 9 de novembre. Voldria que, passés el que passés, pogués anar al meu col·legi electoral".

"La independència no és una finalitat"

Pel que fa a una possible declaració unilateral d'independència, Llach ha expressat que pot imaginar-la: "Si tots els camins queden embarrats, només hi ha aquesta alternativa". S'ha mostrat convençut que en cas que la independència arribés, els problemes econòmics es podrien donar "durant un termini molt curt". "A Europa no li interessa tenir-nos pels 'espacios siderales', i a Espanya tampoc", ha dit poc abans de remarcar que "la independència no és una finalitat, és una eina per treballar millor. Si no, malament".

Llach troba que es pot detectar un indici de canvi gràcies als mitjans de comunicació anglosaxons: "Dubtava que hi hagués opinions tan contundents, però era lògic –ha dit, en referència a la petició de l'agència Bloomberg que Rajoy deixés fer un referèndum a Catalunya–. És cert que Europa calla, però ho fa aguantant-se els orins".

stats