Cultura 12/12/2012

El MNAC nomena Helena Cambó patrona del museu

El nomenament té com a objectiu reconèixer la generositat de Francesc Cambó pel llegat que va deixar al museu i posar en valor el conjunt d'obres que el formen dins el context de les col·leccions de la institució

Ara
1 min

BarcelonaEl patronat del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que es va reunir dilluns, va decidir per unanimitat nomenar Helena Cambó i Mallol, filla de Francesc Cambó, patrona del museu. Aquest nomenament té com a objectiu posar en valor i reconèixer el llegat del fundador de la Lliga Regionalista, un dels més importants que he rebut el museu. El llegat Cambó recorre la història de la pintura europea des del segle XIV fins a l'inici del segle XIX, i hi ha representats com Tiziano, Tiepolo, Rubens, Lucas Cranach, Fragonard o Goya.

Helena Cambó presideix l'Institut Cambó, la institució que va fundar el 1999 amb el seu marit, l'advocat Ramon Guardans Vallés (1919-2007) per continuar l'obra de mecenatge impulsada pel seu pare. Entre altres iniciatives, l'Intitut Cambó edita la col·lecció Bernat Metge.

El museu i la familia Guardans han acordat la creació d'una comissió per treballar en la valorització del llegat i la seva presentació en el context general de les col·leccions del museu. Amb motiu de la incorporació d'Helena Cambó al patronat, la família Guardans dóna a l'arxiu del Museu nacional un conjunt de plaques fotogràfiques corresponents a les imatges de l'enciclopèdia 'Monumenta Catalonia', una col·lecció de llibres de l'editorial Alpha destinada a publicar el corpus de l'art català. En la redacció d'aquests volums hi van participar Josep Gudiol, Josep Pijoan, Josep Puig i Cadafalch, Marçal Olivar, Joaquim Folch i Torres, César Martinell i Manuel Trens.

stats