MÚSICA
Cultura 18/12/2010

Mor Captain Beefheart a l'edat de 69 anys

El músic i pintor ha mort d'esclerosi múltiple. Portava allunyat de la música d'ençà de l'any 1982

Ricard Martín
1 min
Captain Beefheart

BarcelonaDon Van Vliet, més conegut com l'innovador i experimental músic de rock i blues Captain Beefheart, va morir ahir a Califòrnia per complicacions derivades d'una esclerosi múltiple, a l'edat de 69 anys. La galeria Michael Werner de Nova York, que exposa els quadres de Vliet, va donar la notícia. "Don Van Vliet va ser una figura complexa i influent en les arts visuals i interpretatives", va valorar el comunicat.

Captain Beefheart i la seva Magic Band van guanyar prominència a finals dels seixanta amb un estil experimental de rock inspirat pel blues amb ritmes excèntrics, influències del free jazz, melodies sovint atonals i lletres surrealistes. El seu disc més conegut és Trout Mask Replica (1969), i encara que no va ser un èxit de vendes, va guanyar el favor de la crítica mundial i encara avui es considera un dels discos d'art rock més influents de la història.

Vliet va néixer l'any 1941 a Glendale, Califòrnia. D'adolescent va fer amistat amb Frank Zappa, un dels altres grans psiconautes del rock. Captain Beefheart and the Magic Band van publicar el seu primer disc, Safe as Milk, l'any 1967. I encara que els membres de la banda van anar canviant constantment, el grup va seguir publicant discos fins a l'any 1982. Ice Cream for Crow, d'aquest any, va ser la seva darrera obra musical. Vliet es va retirar de la música i es va abocar a la pintura, enfortint així la seva reputació com a membre de l'avantguarda artística nord-americana.

stats