Obituari
Cultura 02/03/2015

Mor l'escriptor Francisco González Ledesma

L'autor de la sèrie de novel·les de l'inspector Méndez va guanyar el premi Planeta el 1984 amb 'Crónica sentimental en rojo' i el premi RBA de novel·la negra amb 'Una novela de barrio'

Sílvia Marimon
2 min
EFE

BarcelonaEl periodista, advocat i escriptor Francisco González Ledesma (Barcelona, 1927) ha mort aquesta nit. El novel·lista era sobretot conegut per la seva obra policíaca. Va ser un dels impulsors del gènere negre a l'estat espanyol. Sota el pseudònim de Silver Kane va publicar també moltes novel·les de l'oest. Un dels seus personatges més coneguts va ser l'inspector Méndez.

L'autor va conèixer en pròpia pell la censura franquista. El 1948 va guanyar el Premi Internacional de Novel·la amb 'Sombras viejas', un llibre que no es va publicar a Espanya perquè la censura el considerava subversiu, roig i pornogràfic. "Em van dir que no publicaria res mentre visqués Franco", va dir l'autor. L'amenaça era real. No podria publicar amb el seu nom fins al 1977. Concretament, va ser amb 'Los Napoleones', un retrat de la burgesia catalana dins el context de la Guerra Civil. "No només era un excel·lent escriptor, també era una gran persona. Mai parlava malament de ningú. Tothom qui vulgui conèixer com era la Barcelona preolímpica l'ha de llegir", explica Paco Camarasa, comissari de BCNegra i propietari de Negra i Criminal. "Coneixia molts secrets d'estat, però mai va revelar res que pogués perjudicar ningú", afegeix.

González Ledesma va patir un ictus el 2011 i des d'aleshores ja no apareixia gaire en públic. Va treballar, però, fins fa poc. El 2013 va publicar 'Peores maneras de vivir', l'última entrega de l'inspector Méndez. El 2006 va publicar 'Historia de mis calles' (Planeta), un llibre de memòries que repassa la seva llarga trajectòria com a nen de la Guerra Civil, i després com a advocat, periodista i escriptor. A la novel·la, recorre els carrers de la seva infància, al Poble-sec –va néixer al carrer Tapioles– i al Raval de Barcelona. En aquesta novel·la, l'escriptor també reflectia com ha canviat Barcelona, fins al punt que l'inspector Méndez es desorienta i es perd. Per a González Ledesma era important deixar testimoni dels carrers i de la seva gent.

L'escriptor també va tenir una llarga carrera com a periodista, i va escriure per a 'El Correo Catalán' i 'La Vanguardia'. El 1966 va fundar el Grup Democràtic de Periodistes, una associació clandestina en defensa de la llibertat de premsa. El 1983 va publicar 'El expediente Barcelona', novel·la amb la qual va quedar finalista del Premi Blasco Ibañez i on apareix per primera vegada l'inspector Méndez. Un any després va guanyar el Planeta amb 'Crónica sentimental en rojo'. El 2010 va obtenir la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa i per la qualitat de la seva obra. Ell mateix descrivia així l'inspector Méndez a 'Historias de mi calle': "Ricardo Méndez és un policia dels barris baixos, més o menys els escenaris de la meva infància, amb una edat indefinida però sempre a punt de jubilar-se, que menja als pitjors bars de la ciutat vella –'fritangues' proletàries i truites patrocinades pel subsidi de l'atur–, porta vestits de mala qualitat i les butxaques plenes de llibres... Méndez només podia treballar en una comissaria: la del carrer Nou de la Rambla, abans, Comte de l'Assalt".

El funeral se celebrarà aquest dimarts, a les 13 h, al Tanatori de Sant Gervasi.

stats