Literatura
Cultura 13/04/2015

Mor l'escriptor Günter Grass als 87 anys

El premi Nobel de literatura ha mort aquest dilluns en un hospital alemany

Ara
2 min
L'escriptor alemany Günter Grass / WIKIPÈDIA

BarcelonaL'escriptor alemany Günter Grass ha mort aquest dilluns en un hospital de Lübecker, segons informa 'Spiegel'. Grass, nascut a Gdańsk el 16 d'octubre del 1927, ha sigut una de les figures més rellevants de la literatura alemanya de la segona meitat del segle XX. Guardonat amb el Premi Nobel de literatura l'any 1999, entre les seves obres destaquen 'El timbal de llauna', 'El gat i la rata', 'Anys de gos', 'Com els crancs' i el controvertit llibre de memòries 'Tot pelant la ceba'.

En els seves primeres novel·les, Grass va revisar amb acidesa el passat recent d'Alemanya amb el to crític que caracteritzava els escriptors de l'anomenat Grup 47. L'èxit d''El timbal de llauna' (1959) es va multiplicar quan Volker Schlöndorff en va fer una adaptació cinematogràfica l'any 1978.

El seu prestigi tant com a literat com a pensador europeu va trontollar quan durant la presentació de 'Tot pelant la ceba' (2006) va reconèixer que havia format part de les Waffen-SS a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, tot i que ell mateix ja ho havia explicat als anys 60.

A més de la seva obra de ficció, Grass, que va estudiar Belles Arts a Berlín, va desenvolupar una intensa activitat assagística, amb llibres sobre la situació d'Alemanya després de la caiguda del mur de Berlín. De fet, va demanar que la unificació és fes sense precipitació. Políticament va recolzar el model socialdemòcrata de Willy Brandt i sempre va ser molt crític amb el partit conservador de Helmut Kohl.

Poeta, narrador i assagista, Grass va ser una veu sempre inequívoca en la defensa dels drets humans i de la llibertat d'expressió i va criticar obertament l'opressió que patia el poble kurd a Turquia.

stats