"A mig assaig han començat a sonar les sirenes antiaèries"

El pianista Ignasi Cambra i el director Jacob Viñas participen a Ucraïna en un concert d'una orquestra de Lviv

3 min

Barcelona"A mig assaig han començat a sonar les sirenes antiaèries", explica el pianista barceloní Ignasi Cambra per telèfon des de la ciutat ucraïnesa de Lviv. Tanmateix, l'assaig d'aquest dimecres no s'ha suspès immediatament. "Els músics de l'orquestra de Lviv estaven tocant una peça i, tot i l'alarma, han dit: «Bé, la fem una vegada més i acabem». Em deien que quan fa set mesos que estàs així comences a relativitzar-ho", afegeix Cambra. Des de dilluns, cada dia han sonat les sirenes que alerten d'un possible atac rus. A part d'això, "a la ciutat hi ha molta vida, i els bars i els restaurants estan plens de gent".

Ignasi Cambra i el director Jakob Viñas són a Ucraïna atenent un compromís amb la INSO-Lviv Academic Symphony Orchestra. L'esclat de la guerra al febrer va obligar a cancel·lar el concert que finalment es farà aquest dissabte a la Filharmonia Nacional de Lviv, a l'oest del país. Cambra interpretarà el Concert núm. 21 de Mozart, dins d'un programa que també inclou la Simfonia núm. 41 del geni de Salzburg i dues peces dels compositors ucraïnesos Valentin Silvestrov i Miroslav Skorik. "És una orquestra molt jove, que funciona molt bé amb músics supercompetents que saben perfectament el que fan. La impressió ha sigut molt bona des del primer moment", assegura el pianista.

L'espai que acollirà l'actuació és "una bona sala de concerts amb un bon piano" que durant molts mesos ha funcionat com a magatzem del material d'ajuda internacional. "De fet, encara n'hi ha caixes", diu Cambra. Aquest nou ús sobrevingut per la urgència de la situació va fer que es desmuntessin la meitat de les butaques. S'entén que "es fes servir per guardar coses importants en un moment tan important". Ara només té capacitat per a 300 persones, que són "les que hi caben al refugi antiaeri". "L'orquestra està fent menys concerts perquè una temporada normal no la poden tenir. Només poden mirar a curt termini. I cada cosa que fan estan molt agraïts de poder-la fer", diu Cambra.

Lviv no és zona de combats, com l'est i el sud del país, però l'amenaça és ben present, i encara més ara que s'acosta el fred. De moment, informa Cambra, no hi ha hagut talls de subministrament elèctric, però "fa la sensació que intenten estalviar molta energia": "Per exemple, a l’edifici de la Filharmonia no hi ha cap tipus de calefacció posada, i la veritat és que fa bastant fred a la sala. Tampoc està posada l’aigua calenta... La gent em comenta que tenen molt assumit que a l’hivern els deixaran sense llum, i estan intentant guardar fusta a casa per escalfar-se".

Ignasi Cambra i Jakob Viñas van arribar a Lviv després de volar primer a Dublín i d'allà a la ciutat polonesa de Rzeszów, on els va recollir un cotxe. Si tot va bé, dissabte faran el concert i diumenge aprofitaran per fer una gravació abans de tornar cap a Polònia, volar fins a Bristol i d'allà a Barcelona. El viatge a Lviv l'han fet perquè tenien "el compromís". "I perquè si ells estan disposats a fer el concert, nosaltres el mínim que podem fer és anar-hi. Això sí, des del principi ja ens van dir que no estaven en condicions de pagar-nos, ho van deixar molt clar. Ara el que intenta fer el país és recollir fons per a la seva causa. Dit això, per a nosaltres és tota una experiència de vida. Tinc la sort de poder-me dedicar al piano i viure com visc, i fer això és una gran experiència", diu Cambra.

stats