Música
Cultura Música 17/02/2023

El miracle d''El cant dels ocells' que va captivar un compositor alemany

Jörg Widmann estrena al Palau de la Música una fantasia per a cor i orgue inspirada en la nadala catalana

1 min
Jörg Widmann amb la partitura de 'Variacions sobre El cant dels ocells'.

Barcelona"Hi ha melodies que penses que han existit sempre, però, esclar, algú les ha escrit. I la melodia d'El cant dels ocells em va arribar el cor", explica el compositor alemany Jörg Widmann, que aquest dissabte estrena al Palau de la Música la fantasia per a cor i orgue Variacions sobre 'El cant dels ocells', amb l'Orfeó Català i l'organista Juan de la Rubia. L'obra és fruit d'un encàrrec del Palau de la Música, que durant el confinament pandèmic va fer arribar a Widmann diferents partitures del cançoner català. "Hi havia cançons molt boniques, però vaig tornar a El cant dels ocells perquè hi ha un cert miracle amb aquesta melodia", diu.

L'obra de Widmann comença l'harmonització de la nadala que va fer Oriol Martorell. A partir d'aquí, s'enlairen les diferents variacions en clau contemporània. "N'he fet nou", precisa el compositor, captivat per una cançó tradicional en què una trentena d'ocells celebren l'arribada de Jesús... en tonalitat menor. "Aquest aspecte em va interessar molt", recorda Widmann, que creu en "la tradició com l'entenia Mahler": "No com a forma d'adoració del passat, sinó com la manera de transmetre aquella flama a les noves generacions".

Variacions sobre 'El cant dels ocells' forma part d'un programa en què el mateix Widmann dirigirà l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Interpretaran la Setena simfonia de Beethoven i dues obres més de Widmann: Con brio, composta precisament per fer de pròleg de la Setena i la Vuitena del geni de Bonn, i el Concert per a violí núm. 2, en què la solista serà la germana del compositor: Carolin Widman. El concert està inclòs dins de la programació del cicle Palau 100 i començarà a les 20 h.

stats