Música

Segells postals per homenatjar Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels

Correus dedica uns segells a dos grans noms de la música catalana

Natalia Avellan
2 min
Presentacio dels segells de Correus dedicats a Victoria de los Angeles i Alicia de Larrocha, a la foto Nuria Lera, Alicia Torra de Larrocha, Helena Mora i Sonia L Rivas Caballero, Recinte Modernista de Sant Pau

BarcelonaEn homenatge a la projecció internacional de la música catalana, Correus estrena la col·lecció Música amb els segells postals de la pianista Alícia de Larrocha (1923-2009) i la soprano Victòria dels Àngels (1923-2005). La idea original de la presidenta de la Fundació Victòria dels Àngels, Helena Mora, i la comissària del Centenari Alícia de Larrocha, Alícia Torra de Larrocha, era presentar els segells l'any 2023, que coincidia amb el centenari del naixement de totes dues. Però no va ser possible a causa de la manca de disponibilitat de Correus, que ja tenia programades totes les col·leccions de l’any.

“Que es faci un any després no hi treu rellevància, perquè qualsevol data és oportuna per homenatjar aquestes dues grans dones”, explica Alícia Torra, la filla de la pianista. L'objectiu de la col·lecció és posar en valor la tasca de les artistes i recordar la seva marca en la cultura musical, a escala nacional i internacional. "Cal reivindicar que van ser grans en una època en què no era fàcil per a les dones", recalca Helena Mora.

Presentació dels segells de Correus dedicats a Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha, Recinte Modernista de Sant Pau.

Per la seva trajectòria i llegat, Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels podrien protagonitzar un segell particular cadascuna. Però Correus ha volgut destacar la seva relació d’amistat i d'admiració mútua. Les dues figures de la música catalana es van conèixer l’any 1941, quan la Victòria va guanyar el premi de Ràdio Barcelona, que implicava la gravació d’un disc, i va escollir l'Alícia com a pianista. A partir d’aquell moment, les va unir la seva disciplina i la passió per la música. Tot i l’estreta relació, van actuar juntes només vuit vegades, l’última de les quals a l’Auditori Nacional de Madrid, l’any 1993.

Nuria Lera, directora de Filatèlia i Relacions Institucionals de Correus, destaca el valor educatiu dels segells, que reivindiquen la història cultural del país i la transmeten a les noves generacions. “Cada vegada que una carta porti el segell d’aquestes artistes es recordarà la grandesa del seu art i la seva contribució a la cultura mundial”, explica Lera. Els segells estan disponibles a les oficines de Correus des del 27 de juny. Se n’han imprès 117.000 unitats, a 2,10 euros cadascuna.

stats