Memòria històrica

Se suïcida un dels militars condemnats per assassinar Víctor Jara minuts abans d'entrar a la presó

El dia abans havia estat sentenciat a 25 anys de presó juntament amb sis soldats xilens més que van torturar el músic

ARA
2 min
El conegut cantautor xilè Víctor Jara.

BarcelonaInstants abans que la policia el detingués i el traslladés a la presó de Puntateuco, un dels assassins de Víctor Jara, Hernán Carlos Chacón Soto, exbrigadier de l'exèrcit xilè, s'ha suïcidat aquest dimarts. El dia abans havia estat condemnat en ferm pel Tribunal Suprem de Xile, juntament amb sis soldats més, a 25 anys de presó per haver torturat i assassinat el cantautor Víctor Jara i també l'advocat i responsable de presons de l'època, Littré Quiroga, l'any 1973. Quan la unitat de la secció de drets humans de les forces de seguretat xilenes ha anat a casa seva, l'home, de 86 anys, ha demanat prendre's una medicina i s'ha llevat la vida.

L'advocat de Chacón Soto havia mantingut que el soldat, en una època de repressió brutal després del cop d'estat d'Augusto Pinochet l'11 de setembre del 1973, només havia custodiat el perímetre extern de l'Estadi Nacional de Xile, el recinte esportiu on es van detenir 5.000 persones a partir del dia del cop i on va ser assassinat Víctor Jara. En canvi, la sentència de dilluns determinava que tenia coneixements tàctics i d'intel·ligència per "intervenir directament en el desenvolupament dels interrogatoris" que es feien als vestidors, "així com el procés previ de classificació dels detinguts". Diversos testimonis van declarar que ell participava en la decisió de qui enviava als vestidors i, per tant, decidia el seu destí, si bé era evident que a dins de l'estadi hi havia un ordre jeràrquic rígid. A més, el seu rang tampoc no coincideix amb una tasca de simple custòdia. "Portava una pistola Steyr calibre 9 mil·límetres, una arma que coincideix amb les lesions que van causar la mort de Víctor Jara Martínez i Littré Quiroga", diu la sentència.

A Víctor Jara el van detenir el 12 de setembre del 1973 i el van matar el dia 15. Tenia 40 anys i era militant del Partit Comunista i col·laborador del govern d'unitat popular del president Salvador Allende. Com a músic, tenia una gran popularitat amb cançons com Te recuerdo, Amanda i era un referent de la Nova Cançó xilena. Amb els anys s'ha convertit en un referent de la lluita dels pobles llatinoamericans oprimits. El dia 16 la viuda va localitzar el seu cos massacrat i el va enterrar clandestinament, abans de marxar a l'exili. El 2009 va tenir un enterrament oficial i massiu.

Quan falten pocs dies per al 50è aniversari del cop d'estat de Pinochet, amb un intens debat polaritzat al país sobre la lectura política de la dictadura (1973-1990), els set militars retirats han estat condemnats unànimement pels delictes de segrest i homicidi, en un dels crims més simbòlics de la dictadura. La sentència ja havia estat dictada el 2021, però havia estat recorreguda pels acusats. Dos anys després ha arribat la resolució definitiva per a Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana i Hernán Chacón Soto, condemnats a penes de 25 anys de presó. Era un dels casos més rellevants que quedaven per tancar.

stats