Literatura

Nou ERO al sector editorial català: Vicens Vives vol acomiadar 82 treballadors

Dels nou centres de treball a tot Espanya el més afectat és el de Barcelona, amb 52 acomiadaments

1 min
Vicens Vives refinança  deute per 16 milions d’euros

BarcelonaPocs dies després de l'anunci d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) al Grup Enciclopèdia, ha transcendit que la direcció de l'editorial Vicens Vives, especialitzada en llibre educatiu, ha comunicat la seva voluntat de tirar endavant un ERO per causes econòmiques que afectaria 82 treballadors –un 25% de la plantilla– dels nou centres de treball que té a tot Espanya. De tots ells, el més perjudicat és el de Barcelona, on perdrien la feina 52 persones.

El 2020 ja va transcendir que l'empresa passava per problemes de tresoreria. Si en aquell moment va aconseguir refinançar el deute –de 16 milions d'euros–, tres anys després l'empresa pretén aplicar una mesura que, segons Comissions Obreres, és "injustificada" i "desproporcionada". "En un any que tot fa preveure que els objectius comercials s'han complert amb escreix, amb previsions de creixement respecte a l'any passat del 30% –explica el sindicat en un comunicat de premsa–, els representants dels treballadors entenen que ni s'acredita la causa adduïda per instar a l'ERO, ni es justifica la procedència dels acomiadaments, ni es garanteix la viabilitat de la companyia".

Fa tot just un any i tres mesos, en un acte de conciliació davant del Tribunal Laboral de Catalunya, l'empresa va acreditar que en el pla de viabilitat vigent en aquell moment "les úniques baixes previstes fins al 2030 serien les jubilacions naturals", afegeixen des de Comissions Obreres. L'ERO actual desmenteix aquelles paraules.

Enmig d'un ambient laboral "cada vegada més tens", els treballadors de l'editorial Vicens Vives, fundada el 1961 per Roser Rahola i Pere Vicens, esperen "rebre per fi una proposta constructiva de l'empresa durant la pròxima reunió negociadora, que tindrà lloc el 4 de desembre".

stats