Arts escèniques
Cultura 02/09/2021

La nova edició del Temporada Alta en 10 noms

El Festival de Tardor de Catalunya fa trenta anys amb 106 espectacles

4 min
Les intèrprets de 'Sonoma', de La Veronal, en un moment de l'espectacle

GironaEl festival Temporada Alta està decidit a imposar-se als estralls de la pandèmia: enguany celebra trenta anys i del 8 d’octubre al 13 de desembre presentarà 106 espectacles, amb l’objectiu d’arribar al milió d’espectadors acumulats des de la primera edició del 1992. Com diu el director, Salvador Sunyer, estan obstinats a treure’n “alguna cosa millor” després de tots aquests mesos d’incertesa i restriccions. “En un moment de crisi en què tothom tanca, intentem obrir-nos al màxim perquè la nostra escena respiri”, afirma el director.

Una de bones notícies d’aquesta edició és s’ha pogut recuperar la programació internacional, amb 15 espectacles de 14 països. Però malgrat tot, enguany continuaran patint els estralls de la pandèmia: Sunyer adverteix del “desastre” que ha causat el covid al festival perquè una part important del pressupost (2,8 milions d’euros) és de la venda d’entrades (400.000 euros), que es veurà reduïda pels aforaments al 70%. El pressupost d’enguany és superior al del 2020 (2,16 milions d’euros) però està per sota del 2019 (3,2 milions d’euros).

Oskaras Korsunovas

El director lituà inaugurarà el festival amb 'L'oncle Vània' amb actors catalans

El festival torna a propiciar que tot un seguit d’intèrprets catalans treballin a les ordres d’un gran director internacional. El lituà Oskaras Korsunovas agafa el relleu de Claudio Tolcachir i el polonès Krystian Lupa amb un muntatge del clàssic de Txékhov L'oncle Vània, amb Julio Manrique, Lluís Marco, Júlia Truyol, Ivan Benet, Anna Güell, Raquel Ferri i Carme Sansa.

Alain Platel

El gran coreògraf belga torna amb 'Gardenia 10 anys després'

El públic del Temporada Alta tindrà l’oportunitat de retrobar-se deu anys després amb Alain Platel, un dels grans coreògrafs europeus, i els transsexuals sexagenaris que van protagonitzar l’espectacle Gardenia el 2010, un dels espectacles memorables de la trajectòria internacional del festival. Així mateix, la programació internacional inclourà altres grans noms com Romeo Castellucci, Christoph Marthaler, Guy Cassiers i Christiane Jatahy.

Marina Baixas

El festival aposta pels artistes que comencen

A la programació del festival hi conviuen els grans noms amb els novells, com Marina Baixas, que hi presenta juntament amb Júlia Mata Fulla blanca. Les dues artistes combinen música, escultura i teatre d'objectes per fer una crida a protegir el planeta.

Angélica Liddell

El teatre del dolor de la dramaturga madrilenya ara s'inspira en el 'cantaor' Manuel Agujetas

La dramaturga i actriu madrilenya torna a Catalunya després de presentar Liebestod al Grec amb el seu últim espectacle, Terebrante, una exploració del dolor i la bellesa on conviuen una altra vegada el torero Belmonte, el filòsof Arthur Schopenhauer i el cantaor Manuel Agujetas. En el panorama sovint adormit del teatre català, Liddell apareix com un remolí visceral, provocatiu i dissident.

Javier Daulte

Sílvia Munt dirigeix la comèdia hilarant amb la qual el dramaturg argentí torna a Catalunya

Sílvia Munt dirigeix Nora Navas, Marta Marco i Cristina Genebat a Les irresponsables, la comèdia amb què el dramaturg argentí Javier Daulte torna als escenaris catalans. Les protagonistes de l’obra són la Núria, la Lila i la Fabi, tres dones que se'n van de cap de setmana juntes i acaben passant uns dies hilarants i plens d’embolics.

Carme Portaceli

Mostrarà a Girona el seu primer espectacle al TNC

L'espectacle inaugural de la primera temporada de Carme Portaceli al capdavant del TNC es podrà veure al festival al tram final. La Víctor C. és una adaptació escènica de diversos textos de Víctor Català amb tot un seguit d'actors com Lluïsa Castell, Ferran Carvajal, Oriol Guinart i Rosa Renom. L'espectacle té com a fil conductor les visites d'un jove periodista a l'autora de Solitud.

Ferran Joanmiquel

El dramaturg gironí donarà veu als sanitaris que van lluitar contra el covid a 'El·lipsi'

El covid es cola de manera directa en la programació del festival amb aquesta obra de teatre documental feta amb fragments de testimonis de sanitaris, pacients ingressats i familiars. L'objectiu de l'autor és posar en relleu la feina que van fer durant els pitjors moments de la pandèmia i llançar una crítica als mitjans de comunicació perquè considera que van deixar la veritat més incòmoda de la pandèmia en segon pla.

Marcos Morau

La Veronal portarà el seu triomfal 'Sonoma' al Teatre Municipal de Girona

El Teatre Municipal de Girona rebrà Sonoma, l’espectacle amb què La Veronal va triomfar al juliol a l’escenari reservat als grans noms de l’escena internacional, la Cort d’Honor del Palau dels Papes durant el Festival d’Avinyó. És el primer espectacle d'una companyia catalana i espanyola que s'ha representat en aquest espai.

Victoria Thierrée Chaplin

La neta de Charles Chaplin torna al festival dins la línia de circ contemporani

La neta de Charles Chaplin, Victoria Thierrée Chaplin, és un dels grans noms internacionals amb qui el festival s’endinsa en l’escena contemporània. A l’espectacle que es podrà veure a Girona, Bells & Spells, Thierrée Chaplin dirigeix la seva filla Aurélia en una història sobre una cleptòmana que veu sorpresa com els objectes que s'ha emportat cobren vida.

Jordi Boixaderas

L'actor torna al teatre al costat de Jordi Bosch en un 'Final de partida' dirigit per Sergi Belbel

Després d'uns anys fora de l'escenari, Jordi Boixaderas hi torna en un Final de partida, de Samuel Beckett, dirigit per Sergi Belbel, amb quatre confinats dins un espai. El text, escrit després de la Segona Guerra Mundial, té un nou significat en el context de la pandèmia de covid.

stats