Cultura 07/12/2011

Surten a la llum set cartes inèdites de Pau Casals que expressen l'esperança de tornar de l'exili

"Cal que, quan anirem a casa, ens hi presentem de manera que no fem llàstima a ningú", diu el violoncel·lista en una d'elles

Acn
1 min
Homenatge a Pau Casals

ManresaL'Associació Memòria i Història de Manresa ha publicat al web Memoria.cat set cartes, tres de 1945, dues de 1947 i dues més de 1948, en què Casals hi reflecteix l'alegria per la victòria dels Aliats a la Segona Guerra Mundial i l'esperança de poder retornar a Catalunya: "La nostra alegria és gran. Suposo que a San Francisco s'ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia", escrivia el maig de 1945 al polític i industrial Jaume Creus. "Ara, que aviat ens deixin tornar a casa". "Que la seva salut sigui bona. Cal que, quan anirem a casa, ens hi presentem de manera que no fem llàstima a ningú. Molts s'alegrarien de veure'ns vells i malmesos", afirmava el 1948.

Tanmateix, les potències aliades no farien res per treure Franco del poder, i la decepció de Casals –efectivament– seria enorme: "...la pobra Catalunya nostra serà destrossada! Quina traïció, quina cosa! És el col·lapse de la meva vida!", manifestà al doctor Trueta en constatar l'actitud dels Aliats. Molts catalans, entre ells el mateix Casals, no podrien tornar i moririen a l'exili. Jaume Creus, que s'havia exiliat també el 1939, va tornar el 1949. Segons informa l'Associació Memòria i Història de Manresa en una nota de premsa, les cartes, la corresponent transcripció i una selecció de les frases més significatives es poden consultar en el següent enllaç: http://www.memoria.cat/creus/content/les-7-cartes-de-pau-casals-jaume-creus.

stats