Cultura 11/08/2015

L'obra de Picasso decomissada a Botín arriba a Madrid, on serà dipositada al Museu Reina Sofia

El quadre 'Cap de dona jove' estarà a disposició de l'autoritat judicial al museu, que té "els grans especialistes i restauradors" de l'obra del pintor malagueny, segons el ministeri de Cultura

Efe
2 min
L'arribada del Picasso a Madrid / AFP

MadridL'obra de Picasso 'Cap de dona jove', un oli sobre tela valorat en 26,2 milions d'euros, ha arribat aquesta tarda a Madrid en un avió de la Guàrdia Civil que s'ha traslladat a Còrsega aquest matí per recollir-la. El quadre, que el servei de duanes francès va decomissar el dia 31 de juliol al banquer Jaime Botín en un vaixell a l'illa francesa, serà dipositat al Museu Reina Sofia com a "embargament preventiu" mentre s'aclareix la polèmica sobre la seva exportació i estarà a disposició de l'autoritat judicial. El ministeri de Cultura ha explicat que el museu té "els grans especialistes i restauradors" de l'obra del pintor malagueny i és "un museu de referència".

Els advocats de Botín sostenen que el quadre va ser pintat a l'estranger, comprat fora d'Espanya i que s'ha de poder exportar. Les autoritats espanyoles, en canvi, afirmen que l'obra la va pintar Picasso amb 24 anys a Gósol, al Berguedà, defensen que es tracta d'una obra molt important per al patrimoni històric, ja que és clau en l'evolució de Picasso, i no n'hi ha cap de semblant en tot l'Estat i que no ha d'estar permès exportar-la. El propietari va demanar el 2012 permís per a treure l'obra del país, i el maig passat ja li van prohibir expressament d'exportar-la per vendre-la.

A l'avió que ha arribat aquesta tarda a Madrid, a més dels agents del Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, hi anava personal de la secretaria d'estat de Cultura del ministeri d'Educació, Cultura i Esport: un funcionari del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus de l'Estat, un restaurador del Museu Reina Sofia i un especialista en manipulació d'obres d'art.

stats