Agenda

10 plans culturals per disfrutar del pont

L'oferta cultural ja va de cara a Nadal, amb propostes familiars i per a grans públics: de Frida Kahlo a 'El petit príncep'

ARA
4 min
'El petit príncep' a la Sala Barts

BarcelonaComencen els musicals nadalencs, com El petit príncep i El màgic d'Oz, i també se celebren la Fira de l'Avet d'Espinelves i el Mercat Medieval de Vic, que rivalitzen amb la Fira Indilletres de la Bisbal. I s'obren noves exposicions pensades per a tots els públics. Us presentem deu propostes per a un pont intens.

1.

'Homo ludens' al CaixaForum

L'exposició Homo ludens ofereix un nou punt de vista sobre el món gamer: benvinguts a l'univers dels videojocs. S'hi presenten més de quaranta peces en un entorn interactiu que converteix la mateixa exposició en una experiència de joc col·lectiva. D'una banda, s'analitza el llenguatge que s'ha imposat en l'imaginari de les noves generacions, en què els límits entre tecnologia i societat s'han difuminat. De l'altra, es fa una ullada a com la indústria utilitza tots aquests codis del món tecnològic i aconsegueix determinar com el públic consumeix, treballa i fins i tot estima.

Fins al 18 d'abril

2.

Tornen 'El petit príncep' i 'El màgic d'Oz'

Dos musicals nadalencs i familiars, El petit príncep i El màgic d'Oz, comencen aquest cap de setmana les seves funcions al Paral·lel. El musical de Manu Guix i Àngel Llàcer, al Barts, enceta la seva vuitena temporada, i El màgic d'Oz, dirigit per David Selvas al Teatre Condal, la segona. Dues adaptacions excepcionals –Marc Artigau és entre bambolines a totes dues– amb bandes sonores extraordinàries que se sumen a l'allau de propostes musicals de l'any, com Billy Elliott i Fama, el musical.

A partir del 3 i 4 de desembre

3.

Clàssics de conte a La Puntual

La Puntual, el teatre més petit de Barcelona, proposa un desembre ple de clàssics infantils. La primera estrena serà L'ombra de Pinotxo. El Pinotxo, que ja fa temps que és de carn i ossos, dona un cop d'ull al passat per explicar als espectadors la seva història. Patufet, del 17 al 23; L'aneguet lleig, del 27 al 31, i Greta la rateta, del 2 al 9 de gener, són la resta d'obres que acollirà La Puntual, totes en català. L'edat recomanada de les obres és a partir de 3 anys, menys a Patufet, que és a partir de 2.

Del 3 de desembre al 9 de gener

4.

'Fue la mano de Dios', de Sorrentino

Paolo Sorrentino torna als seus orígens amb un film molt personal: Fue la mano de Dios. Amb tocs fellinians i ambientat a Nàpols, la ciutat que va veure néixer el director i créixer el mite de Maradona, presenta la història de Fabietto Schisa (Filippo Scotti), un jove que es veu sobrepassat pels esdeveniments familiars i històrics.

Al cinema a partir del 3 de desembre

5.

Frida Kahlo a l'Ideal

L'Ideal - Centre d'Arts Digitals estrena una experiència immersiva sobre la biografia de la pintora Frida Kahlo. Tot i que no hi ha reproduccions de les seves obres, és un recorregut per la seva vida a través de col·leccions de fotografies, pel·lícules originals, objectes de col·leccionista i música de nova creació amb una proposta tecnològica impressionant al darrere.

Fins al 27 de febrer

'Frida Kahlo, la vida d'un mite'.
6.

Exposició sobre Gaudí al MNAC

Una exposició que serà recordada. (Re)conèixer Gaudí. Foc i cendres reivindica l'arquitecte com a intèrpret estètic i polític del seu temps. Allibera la seva figura dels tòpics presents en l'imaginari col·lectiu que van ser impulsats per interessos turístics i el catolicisme més conservador. La mostra també vol enderrocar la idea que Gaudí va ser un geni aïllat que va menystenir els estudis acadèmics: el presenta com un intel·lectual i un personatge polític en diàleg amb l'art, l'arquitectura i el disseny europeus i nord-americans. Després del MNAC es podrà veure al Museu d'Orsay de París des de l'11 d'abril fins al 17 de juliol.

Fins al 6 de març

Antoni Gaudí i Lluís Millet i Pagès davant la Sagrada Família l'any 1920.
7.

La universalitat de la ira

En el marc de la tercera edició del Festival Clàssics, s'inaugura Topografía de la ira, una exposició que vol posar de manifest la correlació entre les revoltes i els esclats d'ira d'arreu del món. Ho fa contraposant imatges de fa segles amb altres d'actuals per representar la vigència de la ira i la seva immortalitat com a emoció humana. La comissària és la fotògrafa Sandra Balsells, coneguda per la seva feina als Balcans, Palestina, Mèxic i Romania, entre altres indrets. La mostra té lloc als Jardins del Palau Robert i és gratuïta.

Fins al 9 de gener

8.

Joan Colomo a Elmini d'Olot

Aquest pont arriba la desena edició del Festival Elmini, que enguany vol posar especial èmfasi en la música independent, alternativa i emergent. Un dels noms destacats és el músic i compositor Joan Colomo, que combina electrònica i mainstream amb ajuda de guitarres i sintetitzadors que creen un ambient dolç i fosc. Presentarà algunes cançons del seu nou treball, Himne a la melangia, com Consum intern i Fantasma. El concert tindrà lloc a la Sala Torín d'Olot.

7 de desembre

9.

Acosta Danza

El ballarí Carlos Acosta va fundar la seva companyia el 2017. Quatre anys més tard, sota la seva direcció artística, Acosta Danza ofereix a La Factoria Cultural de Terrassa una proposta peculiar fusionant ballet i dansa contemporània cubana. L'espectacle, creat en un moment en què Cuba s'obre al món, accentua a la riquesa de la cultura cubana i dels seus artistes. El repertori de la companyia inclou obres existents i també obres innovadores d'artistes cubans. Tot un homenatge al país que va veure créixer el coreògraf.

3 i 4 de desembre a LaFACT Cultural

10.

Fira Indilletres

La quarta edició de la Fira Indilletres de la Bisbal d'Empordà comptarà amb la participació de 37 editorials dels Països Catalans. A més de llibres en estands, hi haurà diverses activitats, com ara el debat Hi ha una manera catalana d'entendre el món: entorn de Francesc Pujols, que estarà conduït per Teresa Amat i tindrà la participació de Jordi Graupera, Alba Padrós i Max Pérez. Un altre exemple és la proposta de poesia i música Un tast d'Odissea, que faran Cinta Massip i Toti Soler al Teatre Mundial de la Bisbal. El concert-tertúlia amb el folklorista Jaume Arnella i un concert del grup musical Fetus són algunes de la quarantena d'activitats que oferirà l'Indilletres el cap de setmana del 4 i 5 de desembre, i que inaugurarà l'expresident Quim Torra.

4 i 5 de desembre a la Bisbal

stats