Cultura 03/08/2021

Joel Joan: "¿Estem assumint que la llibertat d'expressió no existeix?"

L'alcalde accidental de Badalona del PP titlla l'actor de "classista" i ell creu que és una "tírria personal"

4 min
Cartell d''El gran comediant' de Joel Joan

BarcelonaL'endemà que se sabés que l'Ajuntament de Badalona, governat per Xavier García Albiol (PP), havia tret de la cartellera del Teatre Zorrilla l'obra de teatre de Joel Joan El gran comediant, segons deien ahir, "a causa de les últimes polèmiques" pels vídeos que havia penjat a les xarxes, aquest dimarts l'alcalde accidental, Daniel Gràcia, ha justificat més àmpliament aquest veto del govern municipal. En el vídeo en qüestió es veia l'actor navegant en una platja de Tarragona i, en estat ebri, feia paròdia dels qui fanfarronegen de vacances a llocs llunyans, segons explica l'actor a l'ARA. En un moment, deia als seus acompanyants "mariners de merda". Per a Gràcia, els "comentaris classistes" que Joel Joan feia al vídeo "no són acceptables". "Aquests comentaris vers un treballador, un mariner, són comentaris humiliants que no estan d'acord amb una representació en un teatre municipal on venen famílies, i per això hem decidit no incloure l'obra els propers sis mesos en la programació cultural".

Joel Joan se'n fa creus: "No són treballadors! Són dos íntims amics meus! No falto al respecte a ningú. Quan ho van veure es van pixar de riure. Estava fent una broma, era un gag. Jo soc el primer que m'enric de mi, i El gran comediant no deixa de ser una paròdia del gran Joel Joan, un vanitós, un egòlatra i una merda en el fons. En cap cas això ha d'afectar la meva vida professional i una sèrie de professionals que treballen amb mi", diu, i afegeix que encara no els han comunicat oficialment que no es faci la funció.

Un decisió reversible

L'Ajuntament ha convocat dijous un nou consell d'administració de Badalona Cultura on es discutirà la idoneïtat d'incloure l'obra en la programació cultural. Aquest òrgan, on hi ha representats tots els partits de l'Ajuntament, havia aprovat una programació de la qual el PP unilateralment després havia tret l'obra de Joel Joan. "Per a nosaltres són inacceptables", afirma Gràcia dels comentaris, però admet que hi ha altres partits que no hi donen importància i, per tant, han decidit donar l'oportunitat de debatre-ho. Dilluns ERC, en un comunicat, ho considerava "un veto polític" i un nou exemple de "censura".

La regidora de Cultura atribuïa la cancel·lació al "seu comportament públic", però l'actor considera "un escàndol" el seu cas perquè "atempta contra el dret a la llibertat d'expressió" i afecta l'àmbit privat, encara que estigui penjat a Instagram o Twitter. "És indiferent el que hi digui mentre no faci mal a ningú, no insulti, no vexi o cometi un delicte", defensa. "Tu no pots suspendre un bolo perquè algú s'ha expressat en el seu temps lliure amb dues copes de més. Això no és reprovable. Això és que cadascú fa el que vol amb la seva vida privada i les seves xarxes", continua. Sí que accepta, però, "que es pot trobar més o menys desafortunat" (de fet, ho va retirar de xarxes a petició de la seva família).

Motius polítics?

Des de l'Ajuntament de Badalona no ho veuen així: "És cert que són comentaris en l'àmbit privat però s'han fet públics i han tingut transcendència als mitjans. El govern de l'Ajuntament no és aliè a aquests fets i els té en compte a l'hora de fer la graella", ha afirmat. Daniel Gràcia descarta que es tracti de censura ideològica. "No té res a veure amb qüestions ideològiques" sinó que valoren "la qualitat cultural", ha dit, i assegura que han passat pel Zorrilla gent de totes les ideologies.

Joel Joan creu que sí que té a veure amb el seu independentisme: "Com que jurídicament no tenen on agafar-se perquè jo no he comès cap delicte, aquí hi ha una tírria personal. I si és ideològica, que en fa la pinta perquè el PP i jo som oposats, doncs és terrible, perquè llavors estem en una caça de bruixes. És com els rapers: a veure què cantes perquè pots anar a la presó", afirma Joan. L'actor ho veu molt perillós: "¿Estem assumint que la llibertat d'expressió no existeix? ¿O és que no ens podem empitofar en el temps lliure? ¿Prohibirem l'alcohol i farem la llei seca? I després anul·lem Instagram. Això és una predictadura on ens volen a tots callats. És un escàndol d'unes dimensions tan grans que ni la regidora de Cultura està atrevint-se a donar la cara".

Per a Joel Joan s'ha travessat una línia vermella: "Això no ho podem tolerar", diu, i assegura que la polèmica l'ha "esperonat més" perquè té "un respecte pel públic increïble": "Soc un gran professional que em curro cada funció com si fos l'última. Dono la vida dalt de l'escenari", diu. El seu últim espectacle, la comèdia Escape room, ha fet 440 funcions els últims tres anys i l'acaba de rodar en versió cinematogràfica.

Vistes les reaccions a les xarxes, no es pot descartar que la decisió de l'Ajuntament de Badalona hagi esperonat la contractació de l'obra coescrita entre Joel Joan i Héctor Claramunt, que s'estrenarà a la tardor al Festival Temporada Alta i farà gira i després temporada al Teatre Goya.

stats