Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
Cultura 10/06/2014

Raimon: "Jo no sóc dels meus, quan els meus volen que siga com ells voldrien i no com saben que sóc"

El cantautor ha rebut aquest dimarts el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música Catalana. L'ha volgut dedicar a tots aquells que lluiten a favor de la cultura catalana

Jordi Nopca
3 min
Raimon amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a les mans, amb la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, al darrere / CRISTINA CALDERER

BarcelonaRaimon ha rebut aquest vespre al Palau de la Música catalana el 46è Premi d'Honor de les lletres catalanes. El cantautor ha començat el seu discurs fent referència a una foto de 1962 on sortien, "casualment i anecdòtica, quatre futurs Premis d'Honor, Josep Maria Espinàs, Joan Fuster, Joan Francesc Mira i servidor". Des de llavors, ha explicat que el seu prestigi "ha anat molt lligat a tots els territoris on es parla català, inclòs el lapao, però també a cultures i públics que s'han interessat per la meva petita obra, fins i tot a Madrid, tot i la nul·la presència del català als mitjans públics i privats".

Després de recordar la importància de Joan Fuster en la seva obra i de confessar una vegada més que encara el troba a faltar, Raimon també ha tingut paraules d'homenatge a Manuel Vázquez Montalbán.

"Jo no sóc dels meus, quan els meus volen que siga com ells voldrien i no com saben que sóc", ha continuat Raimon abans d'elogiar els companys de generació que s'han dedicat, des de la Nova Cançó, a la música i la poesia feta als Països Catalans. "Són un fenomen poeticomusical, com si hagués tingut un estat propi, però sense tenir-lo", ha dit, abans de referir-se a músics, escriptors i artistes que han enfortit la cultura. "Jo sóc d'eixe mon, parafrasejant a la senyora Aguirre, i vull compartir el premi amb els que són d'eixe món", ha conclòs, referint-se a tots aquells que han lluitat "a favor de la cultura catalana".

Contra la nit i la por

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha destacat en el parlament inicial la contribució del cantautor: "Raimon és un nom universal de la cultura catalana d'avui, un català de València, i del món, que sentim nostre tots els que parlem la llengua d'Ausiàs March, a la qual el nostre premiat va donar ales noves amb respecte i amor, amb una intensa passió per cada mot i cada pausa". Casals ha dit que "som de la nació que Raimon canta i musica, de la nació que –en les seves paraules– ve d'un silenci antic i molt llarg".

La presidenta d'Òmnium ha recordat els primers passos musicals en ple "règim de tristesa i terror". Ha dit que "'Al vent' serà sempre un crit contra la nit i la por". Gràcies a la seva "contribució poderosa", ha recordat, "ara som plens d'esperança i de serena obstinació per conquerir democràticament un futur sense amenaces". Òmnium ha decidit atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a "un músic, a un poeta, a un intèrpret i a un ciutadà compromès" que compleix amb els tres lemes de l'entitat, "llengua, cultura i país".

Després del discurs de Casals, la Coral Sant Jordi ha interpretat d''Un temps, d'un país'. Ivan Benet i Marta Marco han recitat dos textos de Raimon: Marco s'ha ocupat, entre d'altres, de 'Contra la por' i 'Inici de càntic en el temple', molt aplaudits, i Benet, de 'Quan jo vaig nàixer', una de les lletres més estimades del repertori del de Xàtiva. Toni Xuclà i Gemma Humet han interpretat una petita part del repertori més emblemàtic del cantautor: 'He passejat per València, sol', les emocionants 'Parlant-me de tu' i 'Treballaré el teu cos', 'Jo vinc d'un silenci', carregada de força tel·lúrica. Abans de donar pas al poeta i dietarista Enric Sòria, glossador de la figura de Raimon, la Coral Sant Jordi ha interpretat 'Al vent'.

L'emoció i força del cantautor

Sòria ha començat recordant la infantesa de postguerra de Raimon, durant els quals la seva llengua havia quedat "extingida". Poc abans de l'any 60 va relacionar-se amb Fuster, Alfaro i tants altres que defensaven la cultura catalana, i va començar a cantar cançons "amb emoció, que sacsejaven els oients". Des de llavors, Raimon ha enregistrat uns 50 discos -dues integrals que revisen la seva obra-, també "innombrables recitals". La repercussió "enorme" de la seva veu ha permès que la "llengua catalana s'escoltés molt més enllà del que es podia esperar". Sòria ha destacat la "riquesa i polifacetisme" de la producció de Raimon: "a més de la cançó protesta, destaquen les seves cançons d'amor, les elegíaques, les iròniques i les versions de poetes com Ausiàs March i Salvador Espriu".

Des de l'any 1969, el Premi d'Honor ha distingit escriptors com Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, Joan Oliver, Miquel Martí i Pol, Feliu Formosa, Montserrat Abelló i Jaume Cabré, historiadors com Miquel Batllori, Josep Benet i Josep Termes i lingüistes com Joan Coromines, Antoni M. Badia i Margarit i Joan Solà.

stats