Cultura 12/12/2012

Mor als 92 anys el músic indi Ravi Shankar, pare de Norah Jones i mestre dels Beatles

El mestre del sitar ha mort a Califòrnia a causa de problemes cardíacs i respiratoris

Agències
3 min
El músic indi Ravi Shankar  / GETTY

Los AngelesEl músic indi Ravi Shankar ha mort aquesta matinada de dimecres, hora catalana, al comtat de San Diego, al sud de Califòrnia, a l'edat de 92 anys, segons ha confirmat en un comunicat conjunt la fundació que porta el seu nom i el seu segell discogràfic, East Meets West Music.

Shankar, pare de la cantant Norah Jones, patia des de l'últim any problemes respiratoris i cardíacs, una condició que el va portar a sotmetre's, dijous passat, a una intervenció quirúrgica per reemplaçar una vàlvula cardíaca. "Encara que l'operació va ser reeixida, la recuperació va resultar massa difícil per al músic de 92 anys", segons indica la nota de premsa.

L'artista tenia el seu domicili al sud de Califòrnia, encara que mantenia, també, diverses residències a l'Índia.

Estava casat amb Sukanya Rajan i tenia 2 filles, Norah Jones i Anoushka Shankar Wright, 3 néts i quatre besnéts.

Malgrat els diversos problemes de salut que patia, Ravi Shankar encara va fer algunes actuacions els darrers mesos. L'últim concert va ser el passat 4 de novembre a Long Beach, al comtat de Los Angeles, juntament amb Anoushka Shankar. El seu disc 'The Living Room Sessions, Part 1' va ser nominat per a la pròxima edició dels premis Grammy la setmana passada, i el músic va saber la notícia abans de sotmetre's a l'operació.

Mestre del sitar, va ser una influència clau per al 'beatle' George Harrison

Ravi Shankar va néixer a Varanai (Utar Pradesh, Índia) el 7 d'abril del 1920. El seu pare, V. Lakshinarayana, va ser un dels grans mestres del violí al seu país, fet que va contribuir al fet que Shankar s'iniciés en l'aprenentatge d'aquest instrument quan tenia 5 anys.

Una dècada després, va deixar l'Índia per viatjar a París amb la companyia de ball del seu germà Uday.

El 1936 va començar a estudiar el sitar, instrument tradicional indi, sota la direcció d'Ustad Allauddin Khanm, i poc després va començar a fer gires per Europa i els EUA. A la dècada dels 50 va compondre la música per a les pel·lícules del director indi Satyajit Ray conegudes com 'La trilogia d'Apu'.

Va aconseguir la fama a Occident gràcies a la seva amistat amb el 'beatle' George Harrison, del qual va ser professor després de conèixer-lo el 1966. El 1967 va fer el primer duo amb el violinista Yehudi Menuhin, amb el qual posteriorment ha col·laborat en nombroses ocasions.

El 1969 va viatjar als Estats Units amb la intenció d'aprofundir en la música d'Occident i, alhora, popularitzar la música hindú. El 1971, i a petició de la London Symphony, va compondre un concert que es va estrenar al Royal Festival Hall londinenc.

El 1976 va començar la seva col·laboració amb el guitarrista John McLaughlin, amb qui va fundar el grup Shakti, va treballar a la One Truth Band i va gravar l'àlbum 'Touch em there', sota la direcció de Frank Zappa.

L'activitat musical de Ravi Shankar ha estat intensa, i a destacat com a instrumentista, però també com a compositor. És autor de dos concerts per a sitar i orquestra, a més de músiques per a ballet i bandes sonores de pel·lícules. Així mateix, ha protagonitzat la pel·lícula 'Raga', centrada en la seva vida, i el 1978 va publicar el llibre autobiogràfic 'My life, my music'.

Entre el 1986 i el 1992, Shankar va ser membre nominat a la cambra alta del Parlament de l'Índia.

El seu primer matrimoni amb la filla del músic Ustad Allauddin Khan, Annapurna, va acabar en divorci el 1982 després d'anys de separació en els quals va mantenir relacions sentimentals amb Kamala Chakravarty i Sue Jones, mare de Norah Jones.

Finalment es va casar el 1989 amb Sukanya Rajan, amb qui va viure des de llavors entre San Diego i Nova Delhi.

El 1992, el seu fill Shubho, també sitarista, va morir sobtadament als 50 anys.

stats