Cultura 24/05/2021

El sector cultural es prepara per a l'ampliació d'aforaments al 70%

A partir d'avui es passa del 50% al 70% d'aforament

ACN
3 min
La Sala Gran del TNC el desembre de l'any passat amb un aforament limitat

La cultura amplia els seus aforaments a partir d'avui, dilluns, i passa del 50% al 70% amb un màxim de 1.000 persones a l'interior o 3.000 persones a l'exterior i amb una ampliació de l'horari de sis del matí a dotze de la nit. Mentre que alguns equipaments culturals aplicaran les mesures de manera immediata, d'altres opten per la prudència i ho faran de manera més progressiva.

Als teatres consultats per l'ACN la intenció general és augmentar al 70%. Amb tot, domina la cautela i encara no s'han posat a la venda les noves localitats. Des del Gremi de Cinemes de Catalunya s'està treballant per trobar “un comú denominador" per aplicar l’augment. Festivals com el de Jazz de Barcelona, el Guitar o Pedralbes celebren l'aproximació a una situació de més "normalitat", però només els dos primers ampliaran els aforaments. Pedralbes mantindrà la venda d'entrades com fins ara.

El Liceu ja va anunciar que ho aplicarà de manera immediata i amb una distribució que manté la distància de seguretat d’una butaca entre els grups d’espectadors. Això serà d'aplicació si res no canvia per als pròxims espectacles, El llac dels cignes, La bohème, Lucia di Lammermoor i My fair lady.

Al TNC estan ultimant com es concreta "tècnicament" la venda ampliada del 70% de l'aforament, però la intenció és fer-ho també de seguida que es pugui. El mateix passa a L'Auditori, un altre dels grans equipaments escènics públics, i a la Sala Beckett.

De la mateixa manera ho farà el Festival Grec, que en el seu cas ja havia dissenyat i previst uns aforaments i un sistema de venda pensats per si arribava l'autorització del 70%. L'ampliació d'entrada de vendes serà "probablement abans del 4 de juny", apunten, i també confirmen que no hi ha llista d'espera per adquirir localitats en aquells espectacles on s'hagin exhaurit ja (el 50% actual).

Els teatres del Grup Focus també aplicaran el canvi amb caràcter "immediat" a partir del 24 de maig, sempre que es confirmi oficialment el relaxament de la restricció d'aforaments.

Els cinemes opten per la prudència

Els Cines Verdi apunten que encara s'està estudiant com s'aplica i Eliseo Boo, director dels cinemes Gran Via 2, diu que abans d’augmentar els aforaments de les sales i les sessions volen llegir com es concreta la normativa anunciada pel Govern. Per la seva banda, el responsable dels Cinemes Girona, Toni Espinosa, celebra l’ampliació al 70% perquè significa que les coses van millorant i s’avança positivament. “La gent es troba molt còmoda amb el 50% i potser amb sales petites és imprescindible augmentar l’aforament, però nosaltres, que tenim dues sales grans, una de 300 butaques i una de 240, potser encara no necessitem ampliar al 70%”. Indica que quan es passa del 50% els límits entre les persones “es redueixen". "Si es fa és perquè hi ha una situació de més seguretat, d'acord, però una cosa és que sigui segur i l’altra és la sensació que té la gent de seguretat”, afegeix.

La Filmoteca, per la seva banda, ampliarà l'aforament màxim al 70% a partir de dimarts i les butaques consecutives estaran reservades per a convivents o grups bombolla. A partir de l'1 de juliol, els horaris de les projeccions seran a la Sala Laya a les 16.30 i les 19.30 i a la Sala Chomón, a les 17.00 i a les 20.00. Des del festival de Pedralbes celebren que la cultura s’apropi a la "normalitat", malgrat que encara s'està quedarà "lluny de la situació habitual". Amb tot, el seu director, Martín Pérez, avança a l'ACN que no es posaran a la venda més entrades de les que ja hi havia fins ara, que s'estan venent amb "molt d'èxit". "Hi ha uns serveis pensats i previstos per a la meitat d'aforament”, ha advertit.

The Project ja ha posat a la venda un nombre superior d'entrades per als festivals que té en cartell actualment: el de Jazz de Barcelona i el Guitar. Joan Rosselló, el responsable de la promotora, explica que els concerts a la Barts, per exemple, admeten 600 persones, 140 més que les 460 que tenien fins ara.

Des de DocsBarcelona, que va arrencar dimarts passat i s’allarga fins al cap de setmana, admeten que no han tingut marge d’incrementar els aforaments ni les sessions de l’edició d’aquest 2021. Enguany el festival celebra un format híbrid, que combina les projeccions al CCCB i al Cinema Aribau de Barcelona amb la programació en línia a Filmin.

stats