Cinema
Cultura 21/12/2021

'Silent night': Keira Knightley és l’amfitriona de l’últim sopar de Nadal del món

La comèdia negra de Camille Griffin va guanyar el premi del públic i el de millor guió a l'últim Festival de Sitges

1 min
Keira Knightley a 'Silent night'

'Silent night'

(3 estrelles)

Direcció: Camille Griffin. Guió: Camille Griffin. 90 min. Regne Unit (2021). Amb Keira Knightley, Matthew Goode, Annabelle Wallis i Lily-Rose Depp. Estrena als cinemes

Qualsevol pel·lícula que tingui com a punt de partida una reunió familiar al voltant de la taula és garantia de marro, morts a l’armari i ganivets clavats a l’esquena. Silent night no és precisament una excepció a aquesta norma, si bé el camí que la directora debutant Camille Griffin tria per fer esclatar les tensions no resoltes té les seves peculiaritats. Per començar, transcorre en una data tan assenyalada com la Nit de Nadal, per afegir una mica de pebre adult a la cartellera nadalenca. I, sobretot, fa que la cortesia social i els somriures falsos no siguin només una previsible i hipòcrita màscara social, sinó l’últim recurs per conservar el seny davant una imminent situació catastròfica en la qual se'ns va introduint de mica en mica.

Tràiler de 'Silent night'

Respectarem la voluntat dels espectadors que vulguin arribar verges a l’experiència, però cal dir que el punt fort del film està en l’organicitat amb què va modulant el to des dels seus primers compassos de comèdia àcida fins a situar-se en unes coordenades fantàstiques i especulatives que poden fer-nos pensar en The war game, de Peter Watkins; Melancolia, de Lars von Trier, o La boira, de Frank Darabont (i Stephen King), i desemboca en algunes imatges que tallen de soca-rel qualsevol riallada. Bona part del mèrit que ens empassem aquesta píndola amargant el té el repartiment coral que encapçala Keira Knightley, que sembla trobar reserves de dignitat i saber estar fins i tot quan el món s’enfonsa (literalment) al seu voltant.

stats