Investigació
Cultura 16/02/2023

Surten a la llum imatges inèdites de la primera expedició a les restes del 'Titanic'

Amb motiu del 25è aniversari de la pel·lícula, la Institució Oceanogràfica de Woods Hole publica nou material del transatlàntic

ARA
2 min
Imatge inèdita de la primera expedició a les runes del Titanic l'any 1986

La història de (des)amor més commovedora dels últims anys està d'aniversari: Titanic, de James Cameron, celebra un quart de segle des de la seva estrena a la pantalla gran. Per commemorar-ho, la Institució Oceanogràfica de Woods Hole (WHOI) de Massachusetts ha fet públiques aquesta passada matinada unes imatges inèdites de la primera expedició del naufragi real del 1912.

L'oceanògraf Robert Ballard, de la Woods Hole, i l'explorador francès Jean-Louis Michel van localitzar trossos de runa del transatlàntic l'any 1985, a gairebé 3 km sota la superfície de l'oceà Atlàntic, a poc més de 600 km de les costes de Terranova (Canadà). Ballard va dirigir l'expedició l'any següent i va aconseguir gravar l'interior del vaixell, gràcies a un submergible amb capacitat per endinsar-se a l'oceà profund, a més a més d'una càmera remota molt petita i maniobrable, preparada per introduir-se en tota mena d'obertures estretes.

Des de llavors, la Wood Hole ha guardat un metratge que no s'ha vist mai de 80 minuts de durada d'aquella incursió amb imatges preses des de dalt de la proa i dins del naufragi, i que posarà a disposició dels més interessats en les pròximes hores.

Les restes del Titanic en unes imatges inèdites de 1986

El 2019, per primera vegada en els últims catorze anys, el grup d'exploradors Caladan Oceanic va constatar que les restes del naufragi havien estat "fortament afectades pels corrents oceànics, pels bacteris que mengen metalls i la corrosió de la sal natural".

El Titanic es va enfonsar amb la pèrdua de més de 1.500 vides l'abril del 1912, després de colpejar un iceberg en el seu viatge inaugural, en un dels desastres marítims més mortífers i importants de la història. El 1997 el cineasta James Cameron va convertir la tragèdia nàutica en una superproducció cinematogràfica, aclamada pel públic i la crítica, amb Leonardo DiCaprio i Kate Winslet com a protagonistes d'un idil·li prohibit en alta mar. Els cinèfils poden tornar a gaudir de la relació fugaç del Jack i la Rose en una nova projecció als cinemes de la pel·lícula, aquest cop en una versió remasteritzada i disponible en 3D.

stats