Drets d'autor

Sis anys de presó per plagiar 'El Rey León' al teatre

El Suprem condemna un productor que va copiar Disney i no va pagar drets d'autor

ARA
2 min
El Rey León a Madrid

BarcelonaEl missatge és clar: val més que no se t'acudeixi copiar una multinacional com Disney. Un productor musical que durant anys va produir els seus espectacles fent-los passar per productes Disney ha estat condemnat pel Tribunal Suprem espanyol a sis anys de presó, una multa de 8.500 euros i una indemnització de 40.000 euros per a Disney, pel delicte contra la propietat intel·lectual i industrial.

El productor va presentar El rey de la sabana, el rey león de gira per l'estat espanyol, segons recorda Efe. De fet, s'havia dedicat a fer diverses obres sospitosament semblants als títols de Disney, com ara Supercalifragilístico, referent a Mary Poppins, entre 2014 i 2016. Un jutjat mercantil de València ja li va posar una multa de 81.000 euros per plagi i li va prohibir seguir amb l'obra. Ara la sentència ferma ratifica el que va dir l'Audiència i el TS de València. Les penes accessòries són la inhabilitació per fer obres de teatre durant més de tres anys i llibertat vigilada durant set anys, el pagament del cost del judici i 6.000 euros més per a una empresa internacional encarregada de les llicències.

El condemnat havia defensat que només era un intermediari i que no tenia res a veure amb l'autoria, plagi i distribució de les obres, cosa que els testimonis (fins i tot treballadors seus) i els contractants van contradir. Quan Disney li va interposar una querella, els tribunals van comprovar que havia registrat la marca Rey León i la seva banda sonora. En realitat, el 2011 Disney va signar l'exclusivitat amb una altra productora a Espanya: Stage va estrenar El Rey León aquell any a la Gran Via de Madrid, obra que encara està en cartell. Un cartell oficial, per cert, que el condemnat també havia plagiat. De fet, es dedicava a fer servir paraules clau de les obres originals per crear confusió, i feia servir les marques registrades però amb mínims canvis estètics, de guió, de nom o d'escenografia. De vegades deia El rey de la sabana, però no El rey león, per exemple.

El condemnat, que tenia antecedents per estafa, també demanava a alguns promotors i ajuntaments els drets d'autor, i assegurava que els gestionava ell. Fins i tot a judici, quan va admetre que no tenia els drets de Disney Enterprises, va defensar que sí que tenia els de la música, cosa que els propietaris van negar.

stats