Cultura 24/01/2013

'What's up with Catalonia?', el llibre que vol explicar Catalunya al món

El volum recollirà 35 assajos en anglès escrits per personalitats com Oriol Junqueras, Matthew Tree, Ramon Tremosa, Vicent Partal, Muriel Casals i Salvador Cardús, entre d'altres

Ara
2 min
Estat propi. Manifestació multitudinària per reclamar la independència de Catalunya l'11 de setembre/ Celia Atset

BARCELONA'What's up with Catalonia?' ('Què passa amb Catalunya?') és el darrer llibre de l'editorial Catalunya Press, gestionada per l'escriptora i editora nord-americana Liz Castro. L'obra té l'objectiu de donar a conèixer amb profunditat l'actualitat catalana a un públic estranger. Es tracta d'un recull de 35 assajos en anglès sobre l'economia, la història, la llengua, la cultura i la política catalanes escrits per una selecció de professors, periodistes, polítics i professionals catalans. Castro, que resideix a Massachusetts però va viure a Catalunya fa 25 anys i parla català, vol fer saber al món que la imatge "d'insolidaritat i deute" que es dóna a l'exterior no es correspon amb la "història real" catalana.

"És important que el món parli de Catalunya, però és més important que el món entengui què és Catalunya", subratlla Liz Castro. L'editora nord-americana ha constatat que, arran de la manifestació de la Diada del 2012 i de les eleccions del 25-N, en els últims mesos Catalunya ha sortit a la premsa internacional amb molta freqüència, però sovint apareixen "articles esbiaixats i poc profunds", exposa Castro en la descripció del projecte al web Verkami, des d'on s'estan recollint diners a través del 'crowdfunding' o micromecenatge per poder difondre l'obra. La intenció és recollir fins a 7.500 euros per poder distribuir 500 exemplars del llibre a biblioteques, diaris i polítics d'arreu del món.

Els autors dels assajos són Ignasi Aragay, Laia Balcells, Germà Bel, Laura Borràs, Alfred Bosch, Núria Bosch, Roger Buch, Joan Canadell, Pau Canaleta, Salvador Cardús, Muriel Casals, Andreu Domingo, Carme Forcadell, Josep Maria Ganyet, Salvador Garcia-Ruiz, Àlex Hinojo, Edward Hugh, Oriol Junqueras, M. Carme Junyent, J.C. Major, Pere Mayans Balcells, Josep Maria Muñoz, Mary Ann Newman, Elisenda Paluzie, Vicent Partal, Cristina Perales, Eva Piquer, Enric Pujol, Marta Rovira Martínez, Vicent Sanchís, Xavier Solano, Miquel Strubell, Matthew Tree, Ramon Tremosa, i F. Xavier Vila.

Liz Castro gestiona l'editorial Catalunya Press, que ha publicat altres llibres com 'What's going on in Catalonia?', 'Barcelona, Catalonia: a view from the inside' -de Matthew Tree-, 'What Catalans want: Catalonia next state in Europe', de Toni Strubell i Lluís Brunet i 'The best of Barcelona INK', editat per Ryan Chandler. A més de gestionar Catalunya Press, Castro és experta en tecnologia de llibres tradicionals i digitals.

stats