TECNOLOGIA
Economia 07/11/2016

Antai cedeix el poder de Wallapop i Miguel Vicente deixa la presidència

El cofundador traspassa el càrrec al conseller delegat, Agustín Gómez, però per ara continua al consell

Júlia Manresa / àlex Font Manté
3 min
Miguel Vicente és un dels fundadors de Wallapop juntament amb Gerard Olivé i Agustín Gómez.  Agustín Gómez, conseller delegat i ara president de Wallapop.

Madrid / BarcelonaEls fundadors de Wallapop ja tenen poc més que aquest càrrec a l’empresa que van impulsar el 2013. La start-up, reina de la compravenda de productes de segona mà, ja fa temps que ha deixat de ser una simple start-up :té prop de 100 treballadors en diversos països, ha protagonitzat les ampliacions de capital més grans del sector amb rondes de fins a 100 milions i operacions corporatives internacionals, com la compra de Sell It al Regne Unit o la fusió del seu negoci als Estats Units amb Letgo. En tot aquest procés el capital de l’empresa s’ha anat ampliant i el pes en l’accionariat dels seus dos impulsors més mediàtics, Gerard Olivé i Miguel Vicente, s’ha anat diluint fins al punt que en l’última ampliació de capital els dos empresaris van vendre’s bona part de la participació que els quedava. A més, Miguel Vicente va ser revocat com a president, càrrec que ocupava fins aleshores en representació d’Antai, la societat a través de la qual ell i els seus socis gestionaven la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, Wallapop va néixer amb l’objectiu de seguir exactament aquest camí. Com explica Miguel Vicente a l’ARA, aquest és el “procés natural que segueix un company builder com és Antai”. És el mateix que Vicente va fer amb LetsBonus en el seu moment.

Un venture o company builder és un vehicle similar a una acceleradora d’empreses tecnològiques que es dedica a imitar models de negoci que ja tenen èxit en altres mercats: es busca un equip per desenvolupar-los i s’intenta repetir l’èxit. Quan això passa com ha passat amb Wallapop, el venture builder acostuma a marxar de la companyia a través de la venda total o parcial del negoci. En aquest cas, Vicente assegura que la desvinculació d’Antai i d’ell mateix de Wallapop no té res a veure amb una venda imminent de la companyia, malgrat que el rumor sempre estigui latent dins el sector.

A Wallapop mai han donat detalls sobre el negoci. No se’n sap la valoració, no hi ha xifres de facturació (les últimes que va publicar al Registre Mercantil són del 2013) i tampoc donen a conèixer el repartiment de l’accionariat. Per això, tampoc volen revelar ara quina és la participació que els queda. Tot i això, fonts del sector asseguren que és “mínima”. Per exemple, Carlos Blanco, un altre dels emprenedors més coneguts de Barcelona, creu que els queda un percentatge d’entre el 5% i el 10%.

En l’última ampliació de capital, a més, s’ha creat una nova classe d’accions, amb més poders que les noves. Tot i que Vicente no ho confirma, altres inversors donen per fet que els fundadors de Wallapop s’han quedat les accions menys valuoses, i els nous inversors les que tenen més drets. Una nova mostra de com es va diluint el pes dels fundadors.

Bombolla a punt d’esclatar

Un altre misteri que envolta aquesta empresa és que la seva valoració podria arribar al miler de milions d’euros. Diverses fonts del sector, però, asseguren que si Antai ha decidit marxar de l’empresa és perquè el seu negoci és una bombolla d’especulació que és a punt d’esclatar. La xifra oficial és desconeguda, però fins fa pocs mesos aquesta empresa havia aconseguit captar més de 150 milions d’euros d’inversió sense facturar ni un sol euro. No va ser fins al setembre quan l’apli va incorporar l’opció de pagar per destacar alguns anuncis. Vicente assegura que l’opció funciona amb èxit però fonts del sector assenyalen que “ha deixat de sonar la música de festa a Wallapop” i per això els seus fundadors “s’han afanyat a marxar-ne”. Les mateixes fonts asseguren que alguns dels inversors inicials d’aquesta apli ja fa temps que intenten vendre’s la seva part sense èxit.

Vicente explica que va ser en l’última ampliació quan es van vendre bona part de les accions i quan Antai va cedir el poder a Wallapop, amb Agustín Gómez al capdavant. Gómez ja era el conseller delegat de l’empresa des de la seva fundació i ara també n’és el president. Aquesta última operació va ser al maig, quan va fusionar el seu negoci als Estats Units amb Letgo, la còpia catalana participada només per capital nord-americà amb Naspers al capdavant. Aquesta fusió va venir acompanyada d’una injecció de capital de 100 milions d’euros, moment en què Antai va vendre la seva part i, per tant, moment en què Wallapop va deixar oficialment de ser dels seus fundadors.

stats