Economia 21/04/2016

Enric Casi marxa definitivament de Mango

Va ser destituït de la direcció general de la firma catalana el gener del 2015 i des d'aleshores formava part del consell d'administració

Júlia Manresa
3 min
SALT ENDAVANT  Amb Casi, Mango ha passat de tenir 100 treballadors a 2.000, excloent els 10.000 empleats de les botigues.

BarcelonaMango posa punt final a una renovació de la seva cúpula directiva que va començar fa quatre anys. Aquest dijous la companyia ha anunciat la reestructuració del seu consell d'administració, que perd definitivament un dels històrics de la firma catalana, Enric Casi, director general de Mango des del 1996 fins al gener del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la marxa d'Enric Casi, el consell d'administració queda amb cinc membres: el president i fundador, Isak Andic; el seu fill Jonathan Andic, com a president executiu; Daniel López, vicepresident executiu; Toni Ruiz, el director financer que va incorporar-se amb la destitució de Casi, i Carlos Costa, director d'operacions.

Mango tanca l'era Casi

Casi era director general de la companyia des del 1996, però havia estat vinculat al negoci com a col·laborador extern des dels inicis, és a dir, des que la firma fundada per qui ara és el català més ric va obrir la seva primera botiga, el 1984.

Una sortida anticipada

Després que la companyia reculés un 31% en facturació l'any 2010, Mango va començar una remodelació del seu equip directiu que, com va avançar l'ARA, passava perquè Casi cedís part de les seves funcions al capdavant de la gestió de la firma. Fins aleshores, l'exdirector general havia estat la cara visible de l'empresa i un dels responsables del seu model d'èxit. Des d'aleshores el relleu ha estat progressiu, però va accelerar-se el 2014 amb el nomenament de Jonathan Andic, fill del fundador i aleshores vicepresident, com a conseller delegat.

La sortida de Casi de Mango, doncs, ha vingut anticipada pels fets. L'any 2011 ja va cedir el control dels departaments d'informàtica i logística, que havien estat una de les claus de l'èxit de l'expansió del grup. Després d'aquest canvi van venir molts altres canvis de fitxa, que, sumats a la rebaixa del 20% dels preus que el grup va impulsar el 2012, van retornar l'empresa al creixement.

El 2013 Nahman Andic, germà del president i cofundador de la companyia, va ser substituït com a vicepresident per Daniel López. El mateix any, dos executius més, Isak Halfon i Salvador Vallès, també van abandonar la companyia, i el director d'operacions, Nic Olivé, era substituït per l'actual responsable del càrrec, Carlos Costa.

Finalment, Mango posava punt final a l'era Casi el gener del 2015, quan va ser destituït com a director general i la firma catalana va incorporar Toni Ruiz com a director financer sense designar ningú per al càrrec de director general. Les funcions de Casi es van repartir entre la resta d'executius, i Isak Andic i el seu fill van guanyar pes a la companyia.

Canvi d'estratègia

Salvant les distàncies i en un procés similar al que va arrencar el 2012, Mango es troba immersa en un canvi d'estratègia comercial i de negoci. L'any 2014 la firma catalana havia aconseguit superar els 2.000 milions de facturació, però va reduir beneficis. Aleshores va començar un replantejament de la seva estratègia d'obertures i va anunciar el tancament de 450 botigues als Estats Units i el de diverses franquícies a Rússia.

Aquestes mesures han anat acompanyades d'un gir encara més accentuat de la firma catalana cap al model Inditex. Mango ha rebaixat preus a través d'una línia 'low-cost' i ha renovat l'estratègia per acostar-se al 'fast-fashion'.

stats