MERCAT DE TREBALL

Un Primer de Maig en clau de reconquesta de drets laborals

Milers de persones reivindiquen els drets socials i laborals perduts durant la crisi i clamen contra la reforma laboral en una manifestació de marcat caràcter preelectoral

Milers de persones han recorregut el centre de Barcelona -50.000 segons l'organització- i de les capitals de demarcació catalanes i Tortosa en la jornada reivindicativa del Primer de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors. Aquest any, la mobilització que han plantejat els sindicats és en termes d'ofensiva, de reconquesta de drets laborals i socials. Un cop superada en part la debilitat econòmica, frenada l’escalada de l’atur i revertida la caiguda del consum intern -que torna a créixer- els sindicats catalans reivindiquen que la millora ha de ser ja una realitat per als treballadors que han patit més la crisi.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, llançava l'avís: "Farem una ofensiva perquè l'augment de la riquesa no està arribant als treballadors i serem forts i conflictius en la negociació col·lectiva. Una ofensiva centrada en la derogació de la reforma laboral i en la instauració d'un salari mínim i renda garantida dignes.

Clau preelectoral

La possibilitat d'eleccions generals al juny ha estat ben present durant total la manifestació, amb crides del líder sindicals a la participació. La reforma laboral, assenyalada per les organitzacions de treballadors com la font de la precarietat creixent al món del treball, és l'enemic a vèncer. "Mobilitzarem els treballadors perquè vagin a votar opcions contra la reforma de cara al proper govern i l'hi exigirem la derogació", ha dit el secretari de la UGT de Catalunya, Camil Ros. "Si no, farem mobilitzacions i fins i tot arribarem a una vaga general a finals d'any o principis del vinent", ha advertit Ros.

Gallego, de la seva banda, ha dit que el 26 de juny -dia probable de la cita electoral- "el pitjor que podem fer és quedar-nos a casa". "Hem de ser conscients de que hem d'anar a votar per forçar un canvi de polítiques i un gir a l'esquerra".

La proximitat de les eleccions també s'ha notat per la presència de polítics. A la marxa convocada per CCOO i la UGT a Barcelona s'hi han sumat membres d'ERC que ara són al Govern com el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa. Junqueras ha aprofitat per expressar el rebuig a la impugnació al Constitucional per part del govern de Madrid de la llei d'emergència social. "L'obligació del Govern és defensar els ciutadans més enllà del que digui el Tribunal Coinstitucional", ha dit, i ha manifestat que "estem d'acord amb els sindicats en que cal la derogació de la reforma laboral". "Estem al seu costat", ha reblat.

La consellera Bassa també ha donat suport als sindicats reivindicant que es faci marxa enrere en la reforma laboral que ha fet "molt mal" en alguns aspectes als treballadors. La consellera ha reivindicat que la Generalitat aspira a tenir plenes competències de treball per tal de poder decidir en aquesta matèria des de Catalunya.

També ha acompanyat la marxa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres d'altres formacions polítiques com Jaume Collboni, Miquel Iceta i Eva Granados, del PSC, i Lluís Rabell, de Catalunya sí Que es Pot, i Antonio Espinosa de C's.

La marxa s'ha iniciat a la cantonada de la Ronda de Sant Pere amb la Via Laietana de Barcelona i ha acabat a l'avinguda de la Catedral amb els parlaments dels líders de tots dos sindicats convocants, precedits per Berta Zúñiga, filla de l'activista hondurenya assassinada Berta Cáceres.. Entre els assistents hi havia representants d'empreses en conflicte, com Delphi, afectada pel tancament de la planta de Sant Cugat, i General Electric, que pateix l'amenaça de retallada de treballadors els propers mesos.

Riquesa a repartir

El repartiment de la riquesa que comença a generar-se a Catalunya (i al conjunt de l’economia espanyola) s'ha situat al centre de les reivindicacions dels principals sindicals. Aquest repartiment s’ha de visualitzar en forma de cobertura i ajuts a les persones que pateixen encara “la crisi social” que ha deixat la crisi, segons subratllen CCOO i la UGT al manifest conjunt de convocatòria d’aquest Primer de Maig. També hi ha hagut referències a la precarietat laboral, especialment entre alguns col·lectius com les cambreres de pis dels hotels. Segons Camil Ros, cal derogar la reforma laboral perquè sense ella "no hi podria haver l'explotació laboral legal que hi ha ara".

Per als que estan treballant, les organitzacions demanen que es posi fi a les retallades i la congelació salarial i que comencin a millorar els seus ingressos malmesos. Entre les reivindicacions principals hi ha apujar el salari mínim a Espanya, que és dels més baixos a Europa.

La desigualtat a Espanya, amplificada els últims anys segons constaten diferents organismes internacionals, fa necessària “una ofensiva sindical per recuperar drets perduts i els salaris retallats tant en l’àmbit públic com privat”, segons assegura el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, durant la presentació aquest setmana de la mobilització conjunta amb la UGT a les quatre capitals catalanes i a Tortosa.

El degoteig de casos de corrupció que afecten l’esfera empresarial i política a l’Estat o els casos d’elusió fiscal destapats fa poc amb els 'papers de Panamà'  brinden el còctel idoni perquè els sindicats hagin elevat el to de la manifestació d’avui. “Rebutgem l’enriquiment il·lícit d’una minoria mentre augmenta la pobresa i les desigualtats”, afirmen la UGT i CCOO al manifest de convocatòria conjunta. “Contra la pobresa salarial i social: treball digne i drets”, aquest és el lema que encapçalarà la manifestació convocada pels dos principals sindicats, CCOO i la UGT.

Un de cada quatre nous contractes dura menys d'una setmana

Les organitzacions sindicals majoritàries, que es reconeixen debilitades pel desgast de la crisi i el poc èxit en la contenció de reformes controvertides com la que hi ha hagut al mercat laboral espanyol, plantegen aquest Primer de Maig també en clau de reivindicació del seu rol social: “El paper dels sindicats en la sortida de la crisi és clau, perquè sense ells en sortirem amb més desigualtat”, defensava fa uns dies el secretari de la UGT catalana, Camil Ros, que s’ha estrenat avui al càrrec amb la manifestació d’avui. L'acompanyava a la capçalera el nou president del sindicat, Matías Carnero.

Durant els parlaments també hi ha hagut fortes crítiques al TTIP, el tractat de lliure comerç que estan negociant la Unió Europea i els Estats Units. Ha estat qualificat d'"obscrurantista" per Joan Carles Gallego, mentre que Camil Ros ha indicat que portarà a la deslocalització d'empreses.

La CGT i la USOC convoquen

Però aquest no són els únics sindicats que han fet una crida a la mobilització aquest diumenge. La CGT també ha fet la seva marxa al matí pel centre de Barcelona. Han fet una crida als que pateixen l’exclusió i la precarietat laboral a sortir al carrer i plantar cara “a un sistema corrupte i criminal” que deixa impunes els poderosos i els polítics. La USOC també ha convocat una manifestació a la plaça Universitat de Barcelona.