MERCAT LABORAL
Economia 16/06/2019

Només quatre sancions per incompliment del registre horari

Són els expedients que ha obert Inspecció de Treball en el primer mes d’entrada en vigor de la llei

Elisabet Escriche
3 min
El registre horari obligatori va entrar en vigor el 12 de maig passat.

Barcelona“Farem complir aquesta llei, tal com fem amb totes”. Aquestes eren les paraules d’Inspecció de Treball just abans de l’entrada en vigor del registre de la jornada laboral, el 12 de maig. Un mes després de l’aplicació de la nova llei, l’ens de la Generalitat només ha obert quatre expedients sancionadors, segons dades a les quals ha tingut accés l’ARA. Uns expedients que les empreses poden recórrer i, per tant, les sancions encara no són definitives. “Són molt poques denúncies”, lamenta la secretària de política de la UGT a Catalunya, Núria Gilgado.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els motius que hi hagi tan pocs expedients són diversos, segons explica la mateixa portaveu sindical. El primer, que moltes companyies encara estan negociant amb els treballadors com s’aplicarà la normativa. Un marge que va beneir la ministra de Treball després de renyar, paradoxalment, les empreses per la poca seriositat amb què s’havien pres la llei. Aquesta falta de compromís també pot ser imputable al ministeri tenint en compte que no va publicar les recomanacions que havien de seguir les companyies fins que la normativa ja era vigent, tot i aprovar-la dos mesos abans.

El segon motiu de l’escàs nombre de procediments oberts és que moltes petites i mitjanes empreses no tenen representació sindical i, per tant, si no s’hi està aplicant el registre l’única sortida que tenen els treballadors és denunciar-ho ells a la Inspecció de Treball, cosa que, de moment, no està passant. I, finalment, la Inspecció de Treball no té ni els recursos humans ni materials necessaris per garantir el compliment de la normativa.

Segons les últimes dades oficials, el 2018 hi havia 944 inspectors de treball i 828 subinspectors a Espanya i, per tant, només hi ha un inspector per cada 1.600 empreses o per cada 14.000 treballadors. “Des de la UGT exigim al Govern una aposta ferma per aquest organisme per garantir el compliment de la nova llei”, diu la portaveu sindical.

Els quatre expedients oberts per Inspecció de Treball queden lluny de la xifra que denunciava la UGT aquesta setmana sobre les empreses que estan incomplint la normativa. Segons una enquesta feta a 350 delegats sindicals, sis de cada deu companyies s’estan saltant la llei. Un 37% directament no registren l’horari dels seus treballadors, mentre que un 27% només fan fitxar una part de la plantilla. El mateix estudi conclou que un 18% sí que ho compleixen i que un 22% ja fitxaven abans de la normativa.

167 milions sense recaptar

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any passat a Catalunya es van fer 77 milions d’hores extres, de les quals un 44% no es van pagar. Això vol dir que la Seguretat Social va deixar de recaptar més de 167 milions d’euros. Amb aquestes hores extres, afegeix la UGT, s’haurien pogut crear més de 44.200 llocs de treball.

L’incompliment de la normativa preveu sancions que van dels 626 als 6.250 euros en funció del nombre de treballadors i del volum de negoci de l’empresa, entre altres factors. “Les quantitats són baixes, i això fa que a les grans empreses els surti més a compte pagar la multa que implantar el registre”, diu la portaveu sindical.

LES CLAUS

1. Per què només s’han obert quatre expedients en un mes?

Hi ha diversos factors. D’una banda, algunes empreses encara estan negociant com aplicaran el registre amb els seus treballadors, una opció que va avalar la mateixa ministra de Treball. De l’altra, les petites empreses no tenen representació sindical i això dificulta que els empleats denunciïn un incompliment a Inspecció de Treball. Finalment, la Generalitat té pocs inspectors per garantir el compliment de la normativa.

2. Què en pensen els sindicats?

Sostenen que són molt poques denúncies. A més, tant CCOO com la UGT ja han lamentat diverses vegades els pocs recursos que s’estan destinant a assegurar que les empreses compleixin la llei. La UGT ha explicat aquesta setmana que només hi ha un inspector per cada 1.600 empreses. El sindicat també ha avançat que presentarà una bateria de denúncies a diverses empreses de transport de mercaderies i logístiques que han optat per obviar la normativa. “No estan duent a terme cap mena de registre”, denuncia la secretària de política de la UGT a Catalunya, Núria Gilgado.

3. Què passa si l’empresa incompleix la normativa?

Que s’enfronta a una multa d’entre 626 i 6.250 euros. La quantitat dependrà de la plantilla que tingui i del seu volum de negoci, entre altres aspectes. Unes multes que per a les grans empreses són “insignificats”, segons la UGT. De fet, en molts casos -afegeix- els surt més a compte econòmicament córrer el risc de ser multats per Inspecció de Treball que implantar el registre. Actualment, segons un estudi del sindicat, només quatre de cada deu empreses compleixen la llei.

stats