Economia Aerolínies 16/02/2023

Foment ja té nou propostes diferents per ampliar el Prat

La patronal promet presentar un informe amb solucions per millorar la infraestructura aquest estiu

2 min
El president de la comissió de Foment, Lluís Moreno, i el de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre.

BarcelonaLa comissió impulsada per la patronal Foment del Treball per a l'ampliació de l'aeroport del Prat ja compta amb nou alternatives diferents per millorar la infraestructura. Així ho han explicat aquest dijous alguns dels seus membres i el president de l'organització empresarial, Josep Sánchez Llibre. Aquest grup, que es va posar en marxa el setembre passat, està en l'equador de la seva missió: consensuar una proposta per tirar endavant l'ampliació, que semblava aparcada fins a l'acord pressupostari entre ERC i el PSC. El calendari previst és que la comissió publiqui un informe de conclusions (amb una o més opcions preferides) entre el juny i el juliol, un cop passades les eleccions municipals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment tenen nou propostes, però no descarten que se n'afegeixin més i, de fet, han assegurat que una d'elles és la pista marítima presentada per un grup d'experts independents aquesta setmana. Tanmateix, ni els membres de la comissió ni Sánchez Llibre han volgut valorar cap de les alternatives. "No volem especificar les propostes perquè pot condicionar. Moltes les coneixeu i ja s'han fet públiques", ha afirmat Lluís Moreno, president d'aquest grup de treball i de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya.

Aquestes declaracions contrasten amb la primera reacció de la patronal a l'anunci del nou projecte per construir una pista al mar. Dissabte Foment va enviar un comunicat en què el mateix Moreno considerava que aquesta opció ja s'havia estudiat abans i no era viable tant pel seu cost econòmic com per l'impacte ambiental. Un dels impulsors de la pista marítima, l'enginyer naval Joaquim Coello, també forma part del grup de treball dels empresaris sobre l'aeroport, però encara no havia presentat la proposta en les seves compareixences quinzenals. "La comissió és més viva que mai", ha insistit Sánchez Llibre.

Cal recordar que l'acord pressupostari entre republicans i socialistes també implicava la creació d'una comissió institucional que abordés el debat de l'ampliació. Des de la patronal donen per fet que aquesta comissió arrencarà de cara al setembre i esperen que es puguin aprofitar els fruits del seu informe. "Estem convençuts que dissenyarem el full de ruta perquè l'ampliació de l'aeroport sigui factible i arribi el 2023. Estem treballant per aconseguir el consens", ha dit el president de Foment del Treball. Mentre el projecte de millora de la infraestructura ha estat aturat, els empresaris han mantingut viva la campanya perquè aquesta inversió s'acabés produint.

Impacte ambiental

Sánchez Llibre ha posat èmfasi en el fet que la solució proposada per la comissió de Foment "comportarà que el futur aeroport de Barcelona serà la infraestructura més verda, més ecològica, més sostenible i més eficient que existirà" a Catalunya. Així i tot, el president de la patronal no ha concretat en què consisteix aquesta ambició mediambiental, ni ha explicat si la proposta triada implicarà una afectació en entorns naturals protegits com l'estany de la Ricarda.

stats