Ampliació Aeroport
Economia 05/09/2022

Foment es dona nou mesos per presentar una proposta d'ampliació del Prat

La patronal crea una comissió per recuperar el debat de la infraestructura catalana

2 min
Comissió per l'Ampliació de l'Aeroport de Barcelona

BarcelonaDecidit a ser un dels agents principals per aconseguir l'ampliació de l'aeroport del Prat, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha presentat aquest dilluns una nova comissió de treball per recuperar el debat sobre la qüestió. Liderada per l'enginyer i nou president de la Cambra de Contractistes de Catalunya, Lluís Moreno, la comissió es reunirà per primera vegada el dilluns 12 de setembre i es dona nou mesos de marge per presentar una proposta concreta. "El juny del 2023, que ja hauran passat les municipals, presentarem la proposta a totes les administracions", ha assegurat Sánchez Llibre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu principal de la comissió, expliquen, és "buscar el consens de totes les administracions públiques que permeti un pacte" per a l'ampliació del Prat i "evitar que la tercera pista sigui Barajas". En paraules de Moreno, "aquesta comissió s'ha creat per aprendre i saber si realment la complexitat ecològica és una línia vermella per tirar endavant aquesta infraestructura, que és d'interès nacional".

La patronal vol aconseguir que el Document de Regulació Aeroportuària (DORA), que estableix la normativa de les infraestructures de transport aeri de l’Estat fins al 2026, torni a incloure “una pista prou llarga per convertir l'aeroport en una plataforma connectada al món”. Alhora, aclareix que no està fent "una esmena a la totalitat al plantejament d'AENA, el que va passar fa un any ja és història". "L'únic que volem és que aquesta inversió de 1.700 milions no es perdi", insisteix la patronal.

Sense el Cercle

El grup de treball està integrat per 24 representants d'institucions i experts en les àrees del medi ambient i l’estudi de la natura. Hi destaquen institucions com el RACC, el Gremi d'Hotels de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Institut Agrícola Català i la Unió Patronal Metal·lúrgica, entre d'altres.

De moment, però, no hi consta el Cercle d'Economia, una entitat que també ha tingut protagonisme els darrers mesos en el reclam de l'ampliació del Prat. De fet, tal com va avançar l'ARA, la creació d'un espai de debat sobre el tema des del Cercle era també una de les primeres iniciatives del nou president de l'entitat, Jaume Guardiola.

Preguntat per aquesta absència, Sánchez Llibre ha assegurat que la comissió estarà oberta a qualsevol entitat que hi vulgui col·laborar. “Volem integrar tota veu que defensi que l’aeroport ha de ser ampliat”, ha dit. "Foment va liderar l'acte d'Esade per l'ampliació del Prat celebrat el 2021, que va agrupar 250 organitzacions, i des d'aleshores Foment no ha deixat de treballar perquè aquesta ampliació anés a bon port. No sé què està fent el Cercle d'Economia, però hi té les portes obertes", ha afirmat el president de Foment.

Crític amb Macron

Preguntat per la notícia del bloqueig al Midcat per part de França, el president de Foment ha criticat la "falta de solidaritat" d'Emmanuel Macron amb Europa. "És força insòlit que hi hagi aquesta miopia política per part del govern francès, tornant a bloquejar aquesta connexió gasística. Segurament han primat més els interessos particulars de França que no els interessos generals", ha conclòs.

stats