Infraestructures
Economia Aerolínies 12/10/2023

Foment publicarà a finals de mes el seu informe sobre el futur del Prat

La patronal presentarà les alternatives per a l'ampliació després de diversos retards pel calendari electoral

2 min
Aeroport del Prat de Barcelona

BarcelonaL'intens calendari electoral dels últims mesos, amb unes eleccions municipals a Catalunya i unes generals convocades per sorpresa, havia entorpit els tempos, però finalment l'informe impulsat per la comissió de Foment del Treball sobre el futur de l'aeroport del Prat està a punt de veure la llum. Segons ha pogut saber l'ARA, aquestes conclusions es presentaran cap a finals del mes d'octubre després que els membres d'aquest ens es comencessin a reunir el setembre de l'any passat per definir les diferents alternatives davant d'una hipotètica ampliació de la infraestructura catalana. Tot i que algunes veus apuntaven que la negociació per investir Pedro Sánchez podia ajornar les conclusions, això finalment no serà així.

La comissió engegada per la patronal i presidida pel president de la Cambra de Contractistes de Catalunya, Lluís Moreno, ha arribat a plantejar almenys una dotzena de solucions per resoldre el debat al voltant del creixement del Prat. Entre aquestes propostes n'hi ha algunes que ja s'han anat repetint en els últims anys de deliberació, com l'allargament en 500 o 350 metres de la pista més propera al mar, però també n'hi ha d'altres de més trencadores, com la construcció d'un nou aeroport a l'àrea de Vilafranca del Penedès o la pista marítima que suggeria un grup d'experts liderat per l'enginyer naval Joaquim Coello. Així i tot, veus consultades per l'ARA apunten que Foment no farà seva cap de les alternatives recollides en les conclusions i apunten que el propòsit de la comissió ha estat més aviat mantenir la discussió oberta per evitar que morís.

A l'espera de la comissió Govern-Estat

Qüestions com la conservació dels espais naturals protegits del delta del Llobregat, l'augment de les emissions contaminants en plena emergència climàtica o la pressió de la massificació turística han travessat la concreció d'un projecte d'ampliació de l'aeroport que l'agost del 2021 va semblar segellat. De fet, el més probable és que el grup impulsat per Foment es pronunciï abans que s'arribi a constituir la comissió tècnica entre la Moncloa i la Generalitat per consensuar de quina manera es pot "guanyar capacitat" a l'aeròdrom. Aquest va ser un dels punts de l'acord entre el Govern i el PSC per pactar els pressupostos del 2023, però de moment no hi ha hagut moviments per constituir aquest òrgan.

D'altra banda, les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez també van ressuscitar la vella ambició d'una gestió catalana del Prat.

stats