Heineken se'n va de Rússia: es ven el negoci per 1 euro i perd 300 milions

La marca Amstel també deixarà el mercat rus d'aquí sis mesos

ARA
2 min
La companyia dels Països Baixos diu que no tornarà a Rússia.

BarcelonaLa cervesera dels Països Baixos Heineken ha completat la venda de les seves operacions a Rússia al Grup Arnest al preu d'1 euro. Una sortida del mercat rus que no és gratuïta: la companyia cervesera ha perdut 300 milions d'euros amb l'operació. La transacció, que ha rebut totes les aprovacions requerides, conclou el procés que Heineken va iniciar el març del 2022 –poc després de l'inici de la guerra d'Ucraïna– per sortir de Rússia, segons ha confirmat la multinacional, assenyalant que "no hi ha cap opció de compra per tornar a Rússia".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la russa Arnest adquireix la propietat dels actius al país de Heineken i les plantes de producció i es farà càrrec dels 1.800 empleats de la companyia a Rússia, oferint garanties d'ocupació per als tres anys vinents.

La companyia neerlandesa ha precisat que, a més de la marca Heineken, que va ser retirada de Rússia el 2022, la producció d'Amstel s'eliminarà gradualment en un termini de 6 mesos i cap altra marca internacional de la companyia serà llicenciada a Rússia, amb l'excepció d'una llicència de 3 anys per a algunes marques regionals més petites necessàries per garantir la continuïtat del negoci i l'aprovació de la transacció. De manera que Heineken no proporcionarà suport de marca i no rebrà ingressos, royalties ni honoraris de Rússia.

Com a resultat de la transacció, Heineken espera assumir pèrdues excepcionals de 300 milions d'euros, incloses les pèrdues pel tipus de canvi acumulades en relació amb Rússia, tot i que ha assegurat que tindrà un impacte insignificant en el resultat per acció i que no afecta les previsions de l'empresa per al 2023.

"Sortida responsable"

"Hem completat la nostra sortida de Rússia", va destacar el president i conseller delegat de la companyia, Dolf van den Brink, per a qui els esdeveniments recents demostren els importants desafiaments que enfronten les grans empreses manufactureres al sortir de Rússia.

"Si bé ha pres molt més temps del que esperàvem, aquesta transacció assegura els mitjans de vida dels nostres empleats i ens permet sortir del país de manera responsable", va afegir.

stats