Comerç exterior

La Xina obre una investigació per decidir si imposa aranzels al sector porcí europeu

La mesura, que pot afectar la indústria càrnia catalana, és la resposta de Pequín a les barreres comercials de la UE al cotxe elèctric

2 min
Una granja de porcs amb etiqueta ecològica a Cornudella de Montsant.

BarcelonaLes autoritats xineses han obert aquest dilluns una investigació antimonopolística a la carn de porc importada de la Unió Europea, una mesura que podria acabar desembocant en la imposició d'aranzels sobre les exportacions del sector porcí europeu (incloent-hi el català) a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La investigació se centrarà en la carn de porc fresca, freda i congelada, així com vísceres, destinada al consum humà provinent de la UE. Espanya, els Països Baixos i Dinamarca són els principals exportadors europeus de carn de porc i derivats al gegant asiàtic, i dins de l'Estat hi té un pes molt destacat Catalunya.

En concret, les exportacions catalanes de carn i animals vius van sumar 5.348 milions d'euros el 2023, dels quals 3.262 milions corresponien al sector porcí, segons dades de Prodeca, l'agència de promoció agroalimentària de la Generalitat. D'aquestes exportacions de carn de porc, uns 975 milions van tenir com a destinació els mercats asiàtics, amb la Xina al capdavant.

La mesura és la resposta del govern del president Xi Jinping als aranzels aprovats recentment per Brussel·les als vehicles elèctrics xinesos, seguint l'estela dels Estats Units, que ja n'havia imposat al maig. La Comissió Europea va justificar la mesura per les ajudes estatals que reben els fabricants de cotxes elèctrics de la Xina i que, segons Brussel·les, representen uns "subsidis injustos" i, per tant, causen un "perjudici econòmic" a les empreses de la UE que no tenen suport dels seus governs.

No obstant això, la investigació oberta per Pequín no comporta, de moment, una ronda aranzelària sobre la carn de porc europea. Les autoritats xineses han iniciat el procediment a instàncies de la patronal xinesa de la indústria càrnia, però mentre es mantingui la investigació oberta, la carn de porc europea continuarà entrant al mercat xinès sense cap mena de taxa afegida.

Preocupació des de fa temps

Malgrat que encara no té cap aranzel per vendre a la Xina, fa temps que el sector porcí té presents les possibles represàlies xineses pels aranzels europeus als seus cotxes elèctrics. "Estem preocupats", va apuntar en un comunicat divendres passat l'Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya (Anice), la patronal estatal del sector carni. "Temem que les conseqüències d'aquesta tensió econòmica entre Europa i la Xina puguin girar-se en contra del sector carni del nostre país i amenacin el nostre statu quo com a primer exportador de carn de porcí d'Europa i segon del món", afegia el comunicat.

"Som conscients de la preocupació existent del sector i estem treballant ja amb la UE per buscar una via que protegeixi la indústria, que no generi perjudicis i que ens permeti competir amb igualtat", ha declarat aquest dilluns el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en resposta a la inquietud dels productors de porc espanyols.

stats