Economia 30/09/2019

El govern argentí obligarà les empreses públiques a invertir en lletres del Tresor

L'executiu de Macri promou un decret perquè hi destinin els seus excedents abans de 180 dies

Efe
2 min
El president de l’Argentina, Mauricio Macri, s’enfronta al repte d’aturar l’enorme inflació del país.

Buenos AiresEl govern argentí ha promulgat aquest dilluns un decret que obliga "totes les jurisdiccions i entitats de l'estat" a "invertir els seus excedents" en lletres emeses pel tresor nacional, en un termini que no superi els 180 dies. Aquesta mesura, que no s'aplicarà a "bancs públics, poder legislatiu nacional ni poder judicial", neix com a conseqüència de "la inestabilitat financera i canviària" que pateix l'economia del país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Argentina està sumida en una crisi econòmica des de mitjans de l'any passat que s'ha intensificat després de les eleccions primàries d'agost. "Una de les necessitats més urgents és la d'assegurar el manteniment del finançament fiscal a curt termini, mentre les altres mesures implementades generen els efectes necessaris", recull el decret publicat avui al butlletí oficial.

Arran de la situació que viu el país, marcada per una forta devaluació del pes i augments en les taxes d'inflació i pobresa, l'executiu va aprovar una sèrie de mesures com ara l'eliminació de l'IVA en aliments de la cistella bàsica o la pròrroga de la llei d'emergència alimentària fins a finals del 2022. "És imprescindible incrementar els crèdits pressupostaris", assegura el decret.

La mesura difosa avui té un precedent en una norma del 2004 que "mentre va estar vigent va arribar als fons fiduciaris integrats amb bens o fons de l'estat nacional", encara que "actualment no s'està davant les mateixes causes que van portar al dictat d'aquesta mesura, sinó que es busca prevenir la repetició dels factors que la van fer necessària".

Préstec d'auxili de l'FMI

El 28 d'agost el ministre d'Hisenda de l'Argentina, Hernán Lacunza, va anunciar que buscaria mesures per alleujar els compromisos financers del país i va ajornar entre tres i sis mesos el venciment dels títols de curt termini emesos pel Tresor, mentre que va avançar una remodelació del deute a llarg termini en moneda estrangera, que afecta principalment el préstec de 56.300 milions de dòlars contret amb el Fons Monetari Internacional (FMI).

D'aquest préstec el govern argentí hauria de rebre aquest mes 5.400 milions de dòlars, un desemborsament que l'FMI ha posat en espera fins a almenys el pròxim 14 d'octubre, quan es reprendran a Washington les converses tècniques entre representants de les dues parts.

stats