Automoció

Un circuit de proves per a cotxes esdevé la principal operació patrimonial de la història de la Generalitat

Applus serà de nou l'adjudicatària d'Idiada, operació amb què l'administració catalana rebrà més de 800 milions d'euros

2 min
Instal·lacions d'Idiada.

BarcelonaApplus s'ha tornat a adjudicar el contracte per gestionar l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (Idiada), el centre de proves de l'automoció de Santa Oliva (Baix Penedès) que pertany a la Generalitat. La multinacional catalana controlarà el 80% de la companyia durant els pròxims 25 anys, després d'haver presentat una oferta econòmica de 428 milions d'euros, gairebé el doble de l’import mínim fixat en les bases del concurs i equivalent a pràcticament l’1% del pressupost de la Generalitat. Està previst que s'ingressi el mes de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest valor, juntament amb els diners que abonarà a la Generalitat els anys de durada del contracte, implica que l'executiu català ingressarà més de 800 milions d'euros. Això significa que es tracta de la principal operació patrimonial de la història de la Generalitat. Aquest matí s'ha completat l'obertura del sobre C (amb l'oferta econòmica), i la d'Applus ha estat l'única, després que l'empresa TÜV Rheinland es retirés del procediment.

La Generalitat conserva el 20%

El Govern va publicar a mitjans de març al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el plec de bases i condicions per a la venda del 80% de la societat que gestiona l'Idiada. El concurs preveia un ingrés mínim per a la venda d'aquesta part de la societat de 238 milions d'euros, sense tenir en compte cànons i possibles dividends de l'empresa. De fet, el que fa augmentar la xifra per sobre dels 800 milions són aquests conceptes, com l'abonament d'un 20% dels dividends que generi l'empresa, ja que la Generalitat conserva el 20% de l'accionariat d'Idiada; un cànon concessional de 4 milions d’euros anuals i un pagament addicional corresponent al 2% de l’ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions) generat per la companyia.

El sobre B, que inclou la memòria tècnica i els resultats del qual també s’han conegut avui, Applus ha obtingut una puntuació total de 18,884 punts sobre un total de 20. S'ha valorat la proposta d’estratègia de desenvolupament corporatiu, així com les inversions que la companyia preveu realitzar relacionades amb la indústria de l’automoció; l’estratègia de desenvolupament de l’ecosistema científic, tecnològic i formatiu català, per exemple amb la proposta de programes de col·laboració d’Idiada amb els centres d’FP de la vegueria del Penedès o amb els agents de recerca a Catalunya; i el compromís amb la paritat entre homes i dones en els òrgans de direcció i decisió de la companyia, entre d’altres.

Compromís d'inversió a Catalunya

Applus també s'ha compromès a aportar gratuïtament a Idiada la seva participació en una societat americana valorada en 18 milions d’euros, dedicada al mateix sector. Això també s'ha valorat favorablement. La companyia es compromet a invertir a Catalunya un mínim del 9% de la seva facturació cada any, per sobre del 5% que establien les bases del concurs.

Tot aquest procés va començar fa un any, quan l'executiu català va iniciar el procediment per adjudicar el nou contracte de gestió, en mans precisament d'Applus, que li va finalitzar el contracte el setembre de 2024.

stats