Automoció
Economia Automoció 16/06/2023

La Generalitat busca soci per a la seva joia de la corona: el centre de l'automoció Idiada

L'actual contracte amb Applus al circuit de proves finalitza el setembre del 2024

2 min
Instal·lacions d'Idiada.

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya ha iniciat el procediment per adjudicar el nou contracte de gestió de l'Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil (Idiada), actualment en mans de la multinacional catalana Applus amb un contracte que finalitza el setembre del 2024. L'Idiada és un dels grans actius de la Generalitat, un circuit independent de proves a Santa Oliva, inaugurat el 1994, amb instal·lacions auxiliars que permeten fer proves d'assaig, recerca, desenvolupament de vehicles, control de qualitat i certificacions, i que utilitzen marques automobilístiques de tot el món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'actual soci, Applus, ja ha anunciat que pensa presentar-se al concurs que convocarà la Generalitat per continuar amb la gestió d'aquest important centre de l'automoció.

Aquest complex és propietat de la Generalitat, que en té cedida la gestió a la societat Idiada Automotive Technology, propietat en un 80% d'Applus i en un 20% de la societat publica catalana Avançsa. Quan venci el contracte actual el 2024, la Generalitat serà propietària de tots els actius vinculats al contracte –tant dels cedits en l'actualitat com dels que la societat gestora hagi adquirit posteriorment–, i també esdevindrà propietària del 100% de les accions d'Idiada Automotive Technology.

El nou contracte el preparen els departaments d'Economia i Hisenda i Empresa i Treball perquè la societat Idiada Automotive Technology sigui beneficiària de l'ús de les instal·lacions, que es mantindran sota la propietat de la Generalitat. L'adjudicatari del contracte esdevindrà propietari d'un percentatge de la societat Idiada Automotive Technology, com passa actualment amb Applus, que en té un 80%. La direcció general de Patrimoni ha publicat al Diari Oficial de la Unió Europea l'anunci per licitar la contractació dels serveis d'assistència jurídica, tècnica, econòmica i financera de l'operació i l'anàlisi de la rendibilitat per a la Generalitat, la valoració de l'empresa i la realització d'una due diligence, així com l'elaboració de documents mercantils i el suport organitzatiu a la planificació i execució del projecte. Un contracte per valor de poc més de 298.000 euros (361.000 amb IVA).

Opa sobre Applus

La companyia que explota l'equipament, Applus, s'ha trobat l'anunci de la futura adjudicació just quan sent tambors d'opa (oferta pública d'adquisició). Applus, empresa d'ITV, assajos i certificacions, va néixer dins del grup Agbar quan aquesta companyia estava diversificant negocis, però el 2007 el grup va decidir centrar-se de nou en el cicle de l'aigua i la companyia va ser adquirida pel fons Carlyle. Els últims mesos, diversos fons han mostrat interès per Applus, entre ells Apollo i Apax; i avui mateix el diari Expansión ha publicat que I Squared Capital ultima una opa sobre la companyia a 9,5 euros per acció, cosa que significaria un preu global de 2.000 milions d'euros. L'acció havia reaccionat a aquesta informació disparant-se un 5,5% fins al migdia.

stats