Pimec tem una caiguda del crèdit de 54.000 M€ si l'opa del BBVA prospera

La patronal de les pimes recorda que les concentracions comporten menys finançament per a les empreses

2 min
El president de Pimec, Antoni Cañete, i el secretari general, Josep Ginesta.

BarcelonaFins a 54.000 milions d'euros menys de crèdit. Aquesta és, segons Pimec, la temuda situació que es produirà en cas que l'opa del BBVA al Banc Sabadell prosperi i hi hagi una fusió entre entitats. Així ho ha advertit aquest dimarts l'Observatori de la Pime, vinculat a la patronal de les pimes catalanes, en la presentació d'un informe en què ha reiterat la seva oposició a una operació que faria desaparèixer un dels quatre grans bancs espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"A Pimec venim del futur i ja hem vist quins resultats tenen les fusions, que porten menys oferta", ha reivindicat Antoni Cañete, president de Pimec. Segons ha explicat, quan una empresa té dos productes de 500.000 euros en dues entitats i una és absorbida per l'altra, l'empresa no es queda amb un milió de disponibilitat i en alguns casos ni tan sols amb 500.000 euros. "El finançament és el nostre oxigen i veiem que el finançament quedarà reduït, amb el que això suposa", ha reblat Cañete.

El president de l'Observatori, l'economista Oriol Amat, ha donat diferents arguments econòmics per explicar la seva oposició a la fusió. D'entrada ha reivindicat que l'índex Herfindahl-Hirschman situa el grau de concentració financer a Catalunya ja en un nivell preocupant, i amb la fusió hi hauria un salt de 599 punts que el deixaria ja en estat d'oligopoli.

Val a dir que en matèria de crèdit és on la situació és especialment preocupant, perquè una fusió BBVA-Sabadell elevaria al 39,6% la quota de mercat de la nova entitat resultant, superior fins i tot al 32,4% que té CaixaBank, la líder del sector a Catalunya. En aquest sentit, Amat ha explicat que si s'estableix una mitjana de la reducció de crèdit que s'ha produït després de les tres darreres fusions bancàries a Espanya, es pot esperar una reducció del 8% en el crèdit, fet que suposaria una caiguda de 54.000 milions d'euros menys.

Val a dir que el president del BBVA, Carlos Torres, ha negat reiteradament aquest escenari, i ha insistit que si volen la fusió és precisament per créixer en negoci.

L'anàlisi d'Amat també apunta que podria provocar el tancament d'entre 883 i 589 oficines i la reducció d'entre 7.685 i 10.567 llocs de feina. Els càlculs existents fins ara deixaven la retallada de plantilla entre els 4.000 i els 5.000 empleats.

Rèplica a Cani Fernández

La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, ha insistit en els darrers dies que una reducció d'entitats no té per què significar una caiguda en la competència al sector. Josep Ginesta, secretari general de Pimec, ha contradit el seu argument: "Com a concepte, sempre que només hi ha un proveïdor d'un producte, fixa les seves condicions aprofitant la seva situació de domini". Segons ha apuntat Ginesta, "quan l'oxigen depèn només d'un actor, és menys probable que hi tinguis accés" i ha advertit que "si no hi ha accés al crèdit, aquest país deixarà d'anar endavant i anirà enrere".

stats