Economia 13/06/2016

El Bundesbank creu que no són necessaris més estímuls del BCE

Creu que la desaparició dels diners en efectiu no és una opció

Agències
2 min
El president del Bundesbank, Jens Weidmann.

FrankfurtEl president del Bundesbank i membre del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), Jens Weidmann, creu que la política expansiva del banc central està justificada, però també considera que no són necessaris més estímuls addicionals, sinó que s'ha de deixar temps pequè es vegi l'efecte de les mesures adoptades.

"Una política monetària expansiva és actualment apropiada", ha declarat Weidmann en una conferència a Frankfurt, en què ha defensat que a l'actual política monetària de l'eurozona "no li cal una relaxació addicional".

Weidmann ha destacat la capacitat del BCE per dissenyar les mesures no convencionals d'estímul, però ha incidit que el mandat per al BCE d'estabilitat de preus és que s'assoleixi a mig termini l'objectiu d'inflació i que se situï lleugerament per sota del 2%.

El president del Bundesbank ha insistit que hi ha temps per veure els efectes d'aquestes mesures i ha recordat l'escassa experiència a la zona euro de l'aplicació de mesures no convencionals. Adverteix també que els riscos i efectes secundaris de mesures d'una política monetària molt laxa "s'incrementen amb el pas del temps".

La política del president del BCE, Mario Draghi, i el paquet de mesures que va presentar per combatre la feble economia europea i intentar apujar la inflació a l'abril, no va agradar gens a Alemanya. El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, fins i tot el va acusar d'haver provocat la pujada de l'extrema dreta a les darreres eleccions alemanyes.

D'altra banda. Jens Weidmann s'ha mostrat convençut que la desaparició del diner en efectiu no és una opció. Davant el debat obert a Alemanya, sobretot després que el BCE anunciés la fi dels bitllets de 500 euros, Weidmann ha insistit que si els ciutadans volen diners en metàl·lic "els en proporcionarem".

Wiedmann ha valorat positivament que el mateix BCE es mostrés a favor de mantenir els diners en efectiu, cosa que ha qualificat de "senyal molt important".

stats